Vrijedan aparat od 'Mrvica' za Univerzitetsku bolnicu u Foči | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Vrijedan aparat od 'Mrvica' za Univerzitetsku bolnicu u Foči

Izvor: srna | Datum:09.12.2020.

Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece "Mrvice" uručilo je danas Univerzitetskoj bolnici Foča aparat za neonatološko odjeljenje koji omogućava lakše pronalaženje vena kod djece, a uz aparat uručeni su i vodiči za roditelje, slikovnice za djecu i zaštitne maske za osoblje.
 

Član Udruženja "Mrvice" i majka prijevremeno rođenog djeteta Nada Vukoje kaže da je ova pomoć rezultat akcije "Ljubičasti novembar - podrška djetinjstvu", te da je darodavac aparata za Univerzitetsku bolnicu u Foči Mljekara "Pađeni" iz Bileće.

- Nadam se da ćemo u drugoj fazi ove akcije, otprilike krajem februara, za Univerzitetsku bolnicu obezbijediti još dva aparata - rekla je Vukoje.

Ona je dodala da bi vodiči za roditelje koje su poklonili Bolnici, a koji sadrže iskustva majki koje su prošle kroz proces intenzivne njege za prijevremeno dijete, trebalo da pomognu budućim majkama, da ih upute u tu problematiku i olakšaju im njihovu borbu.

- Tu je i slikovnica "Čudesni mali heroji" za djecu koja borave u inkubatorima da im ostane za uspomenu, a u njoj je opisan proces kroz koji djeca prolaze u intenzivnoj njezi - navela je Vukoje.

Ona je pozvala sve građane Srpske da pozivom na broj 1411 daruju jednu konvertibilnu marku i podrže otvaranje Banke humanog mlijeka u Banjaluci.

- Majčino mlijeko je i hrana i lijek, koji djeci omogućava lakši i brži oporavak, smanjuje mogućnost za infekciju. Majkama je to velika podrška - istakla je Vukoje.

Neonatolog Univerzitetske bolnice Foča Tatjana Gavrilović Elez ističe da je aparat za vizuelizaciju vena kod novorođenčadi veoma vrijedan i koristan.

- Na rođenju često imamo velike probleme da nađemo venski put kod novorođenčadi, a ovoj aparat će nam uveliko olakšati taj posao. Hvala Udruženju Mrvice i Mljekari Pađeni - rekla je Gavrilovićeva.

Ona je pojasnila da su sva djeca koja se rode prije 37. nedjelje u velikom riziku od razvoja respiratornog distres sindroma, koji nastaje zbog nezrelosti pluća i nemogućnosti disanja.

- Zbog toga im je potrebna njega, kiseonička podrška, a nekada i mehanička ventilacija. Otprilike, danas se smatra da je oko 10 odsto prijevremeno rođene djece - navela je Gavrilovićeva.

Ona je istakla da se majčino mlijeko smatra jedinom adekvatnom ishranom za novorođenče, jer, osim što zadovoljava energetske potrebe, ujedno štiti bebu od infekcija zahvaljujući majčinim antitijelima koja se prenose putem mlijeka.

- Često novorođenčad koja završe u intenzivnoj njezi ne mogu da budu u prilici da ih majke doje. Zbog toga se prave banke humanog mlijeka da bi majke mogle da daju mlijeko, koje se skladišti, a potom se tim mlijekom hrane bebe koje borave u intenzivnim njegama - rekla je Gavrilovićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je pokrenuta akcija osnivanja prve banke humanog mlijeka u Srpskoj.

- Velike ustanove koje imaju veliki broj porođaja posjeduju banke humanog mlijeka, a kod nas u Srpskoj do sada toga nije bilo i ovo je prvi put da se radi na tome da se napravi prva banka humanog mlijeka - rekla je Gavrilovićeva.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: