Investicijama i reformama osnažiti elektroenergetski sektor | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Investicijama i reformama osnažiti elektroenergetski sektor

Izvor: RADIO TREBINJE | Datum:22.01.2021.

Republika Srpska je posvećena da kroz nove investicije i započete reforme elektroenergetskog sektora - Elektroprivredu Srpske učini investiciono sposobnijom, snažnijom i konkurentnijom na tržištu električne energije. To je garancija da će elektroprivreda i u narednim decenijama ostati najvažnije područje privređivanja i zamajac razvoja Srpske.

Ovo je u Trebinju danas poručio ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, na godišnjoj pres konferenciji Elektroprivrede Republike Srpske, na kojoj su uz resoronog ministra i generalnog direktora ERS-a, govorili i čelni ljudi svih direkcija matičnog preduzeća.

U toku je reorganizacija distrubutivnih, nakon čega će uslijediti i u proizvodnim preduzećima ERS-a. Razdvajanjem distribucije od snabdijevanja, dodao je on, napravljen je značajan iskorak ka uspostavljanju tržišnih principa za javno snabdijevanje, ali i uslovi za značajnije investiranje u elektromrežu.

Strateškim dokumentima planirane su ozbiljne investicije u elektroenergetski sektor, najvećim dijelom u nove objekte - kazao je ministar Đokić.

„Ukupna vrijednost investicija do 2035. godine treba da bude oko 11,5 milijardi maraka, a to su ogromna sredstva za malu Republiku Srpsku. Važan nosilac tih investicionih aktivnosti biće Elektroprivreda RS. Naša orjentacija treba da bude usklađena sa praksom u Evropi – a to je dekarbonizacija, odnosno ulaganja u energetiku koja se zasniva na korišćenju obnovljivih izvora – vjetra, sunca, ali i biomase. Poseban akcenat ćemo staviti na podsticanje građana da investiraju u razvoj solarnih elektrana za potrebe vlastitih domaćinstava ili manjih privrednih subjekata“, istakao je Đokić. 

  

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović podsjetio je da je ERS trenutno angažovan na pet kapitalnih projekata – HE Dabar, hidroenergetski sistem Gornja Drina, hidroelektrane na Bistrici, vjetropark Hrgud i solarna elektrana Trebinje.

Kao socijalno odgovoran javni snabdijevač, Elektroprivreda RS, napominje Petrović, subvencioniše građane u Srpskoj – cijenom struje značajno nižom od tržišne. Cijena će u narednim godinama, dodaje on, morati da se pomijera prema tržišnoj, ali na način da će socijalno najosjetljivije kategorije građana biti zaštićene, kako je to pridviđeno i novim zakonom o električnoj energiji.

„Taj sistem zaštite potrošača podrazumijeva da će nadležne socijalne ustanove u lokalnim zajednicama, shodno pravilniku koji donese Vlada, formirati spiskove potrošača koji će moći da ostvare subvencije u kilovatima potrošene električne energije na mjesečnom nivou. Pravilnik se užurbano radi i vjerujem da će građani, koji budu imali uslove da dobiju status zaštićenog potošača – već od 1. apila imati olakšice po ovom osnovu“, pojasnio je Petrović, dodajući da je intencija nadležnih da u ovu kategoriju potrošača svrstaju penzionere sa najnižim primanjima, korisnike socijalnih davanja, te određene kategorije višečlanih porodica.

Izvršni direktor za ekonomsko-finansijski poslove ERS-a Darko Milunović kazao je da prošlu godinu Elektroprivreda neće pamtiti kao finansijski uspješnu. Ukupan gubitak na nivou holdinga iznosi oko 29 miliona KM, pri čemu ekstremno loša hidrologija i pandemija korona virusa - koja je značajno smanjila i izvozene količine i cijenu struje – nisu jedini krivci za finansijski minus.

„Treći, možda i presudni faktor koji je u 2020. godine prouzrokovao ovakav rezultat odnosi se na troškove stimulativnih otpremnina u elektrodistibutivnim preduzećima. Taj iznos koji je ERS uložio u otpremnine kreće se oko 31 milion maraka, a efekti ovog posla će se vidjeti već u drugom i trećem kvartalu 2022. godine“, kazao je Milunović.

U ovoj godini, napominje on, očekuje se rast proizvodnje za 8% a potrošnja za 6% u odnosu na godinu iza nas. Projekcijama poslovanja planiran je i skok investicija - u ovog godini za ovu stavku planirano je 630 miliona maraka, a u narednom trogodišnjem periodu oko milijardu i po maraka.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: