Borci: Zaštiti prava malih akcionara | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Borci: Zaštiti prava malih akcionara

Datum:09.04.2015.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima ne bavi se samo pravima akcionara, već i načinom poslovanja fondova i društva koja upravljaju tim fondovima, rekla je danas u Trebinju pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Snježana Rudić.

Borci: Zaštiti prava malih akcionaraNa javnoj raspravi o ovom nacrtu, Rudićeva je istakla da je prvi krug rasprave po istom zakonu održan 2013. godine i da su u novom tekstu zakona ugrađeni gotovo svi zahtjevi koji su tada proistakli.

"Nismo ugradili samo zahtjev da se stane sa našom idejom otvaranja fondova koji su nastali u postupku privatizacije - otvaranje i preoblikovanje tih fondova iz njihovog zatvorenog u otvoreni oblik poslovanja", istakla je Rudićeva.

Ona je napomenula da su na današnjoj javnoj raspravi bili prisutni samo predstavnici boračke organizacije iz Hercegovine, napominjući da su se njihove primjedbe odnosile na zaštite boračkih prava, a ne na zaštitu akcionara fondova.

"Uz svo uvažavanje boračke populacije ovi zakoni se ne bave rješavanjem prava boraca, već pravima akcionara fondova u investicionim fondovima", istakla je Rudićeva.

Predsjednik Republičkog odbora ratnih vojnih invalida Vojin Gušić ističe da je ova populacija protiv promjene zakona, jer smatraju da bi došlo do poremećaja.

"Strani ulagači koji imaju veći broj akcija, kao i domaći, ugušili bi sitne akcionare, a to su ustvari obični građani, uglavnom borci, ratni vojni invalidi i porodice poginulih koji su sitni akcionari i imaju do 100 akcija", rekao je Gušić koji je i potpredsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Ministarstvo finansija Republike Srpske danas je u Trebinju organizovalo i javnu raspravu o Nacrtu zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju, na kojoj je istaknuto da je ta materija već uređena posebnim zakonom.

"Ona obuhvata obavezno osiguranje u saobraćaju, a to je autoodgovornost, odnosno građanska odgovornost za štetu nanesenu u saobraćajnim nezgodama, te putničko osiguranje u saobraćaju, osiguranje vlasnika letjelica i osiguranje u plovilima na unutrašnjim vodama u Republici Srpskoj", istakli su predstavnici Ministarstva.

Oni su naveli da se najznačajnije odredbe zakona odnose na autoosiguranje. "Sada smo u fazi da ovu oblast dodatno usaglasimo sa odredbama direktiva EU i da neke manjkavosti otklonimo, ali ono što je najvažnije da stvorimo regulativni okvir za postepenu faznu liberalizaciju ove vrste osiguranja", kažu u Ministarstvu.

Istaknuto je da se liberalizacijom stvaraju preduslovi osiguravajuća društva u skladu sa proračunima rizika i ostalim zahtjevima slobodno utvrđuju cijenu, odnosno premiju osiguranja.


Izvor: SRNA


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: