У фебруару стиже 100.000 руских вакцина | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

У фебруару стиже 100.000 руских вакцина

Извор: РТРС | Датум:30.01.2021.

У Републику Српску у фебруару стиже 100.000 вакцина против вируса корона из Русије, рекао је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик. Вакцине ће за све у Српској бити бесплатне. Додик је најавио да је спреман да помогне и Федерацији БиХ, да набаве руске вакцине.
 

Вакцине из Ковакс програма за сада не стижу у БиХ. Иако су већ плаћене, нису познати рокови испоруке. У Републику Српску стижу вакцине из Руске Федерације.

- Вакцине ће бити бесплатне и неће бити комерцијализоване и у том погледу не треба да се спекулише, а свим грађанима треба дати могућност избора вакцинисања - рекао је Додик.

Додик је спреман да помогне набавку руских вакцина и за Федерацију БиХ. Колегама из Предсједништва БиХ предлагао је да заједно покрену набавку руских вакцина против корона вируса, али од хрватског члана Жељка Комшића и бошњачког члана Шефика Џаферовића није добио никакав одговор.

- Нудим својим колегама из Федерације БиХ да заједно радимо на набавци вакцина за грађане БиХ и оно што ми можемо да урадимо јесте да можда нешто брже дођемо до руских вакцина. Уколико су они заинтересовани, јавно их позивам да то учинимо, али да они то кажу да хоће, јер ја не могу сам, ако они не желе - рекао је Додик.

Одговарајући на питања новинар,а Додик је рекао да СНСД неће учествовати на наредним изборима уколико ЦИК задржи тренутни став према Републици Српској. Наредне седмице СНСД подноси кривичне пријаве против чланова Централне изборне комисије БиХ.

- Свим члановима ЦИК-а који су гласали за такву одлуку биће поднесена пријава или више кривичних пријава. Правни тим СНСД-а на томе већ ради - рекао је он.

 
Економско стање у Српској је стабилно. Већ се исплаћује просјечна плата од 500 евра, незапосленост је смањена, а јануарска пензија биће већа за три одсто. Додик је најавио отварање фабрика у мање развијеним општинама.

- Да изградимо објекте, инсталирамо опрему за компатибилну производњу коју могу да буду регионално и европски прихватљиве, а да након стављања у функцију, ту фабрику у погледу ваучера додијелимо грађанима те општине, кроз акције - појаснио је Додик и додао да је потребно обезбиједити доста новца и пажљиво одабрати пројекте који могу да буду успјешни.

Влада Српске обезбиједила је 50 контејнера за смјештај миграната. У кампу Липа услови су бољи, рекао је Додик. Пут ка ЕУ није споран. Потребне су суштинске реформе, али без преноса ентитетских надлежности.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: