AKO ĆUTIMO, KAMEN ĆE PROGOVORITI: Parastos za Milorada Popovića, Radojicu Perišića i gatačke vitezove | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

AKO ĆUTIMO, KAMEN ĆE PROGOVORITI: Parastos za Milorada Popovića, Radojicu Perišića i gatačke vitezove

Izvor: Slobodna Hercegovina | Datum:19.03.2016.

BEOGRAD – 2. APRIL 2016. Zavičajno udruženje Gačana u Beogradu, s velikom ljubavlju poziva Vas na parastos Miloradu Popoviću, popu Radojici Perišiću, Blagoju Tepavčeviću, Marku Lojoviću i svim Gatačkim vitezovima i junacima, pripadnicima JVuO, u subotu 2. aprila2016. u 10,00 časova u crkvi Svetog Save na Vračaru.

moilitva_slovo_za_gatacke_vitezove

Braćo Gačani i Hercegovci, gospodo hrišćanska, svi vi koji blagodat istine nosite u svojoj duši!

Nema boljeg lijeka od ISTINE, koja je saglasnost sa činjenicama i stvarnošću a koja se ostvaruje kroz neprekidni proces saznanja. Apsolutna ISTINA oslobađa, ona je ideal kome teži cjelokupno ljudsko spoznanje. Savjest nas odavno pritiska da kažemo jednu pogaženu a veliku ISTINU.

Prođoše godine, prođoše decenije, a mi još ne znamo gdje su i da li su pokopani srpski vitezovi. Dolazi šesti april. Dan kad su Švabe sručile bombe i granate na Beograd. Ali još jedan šesti april bio je koban za naše Gačane. Onaj iz četrdeset pete.

Lijevče polje, grobnica Gatačkih i Hercegovačkih četnika, kao i Crnogorskih. Združeni Nemci i ustaše sa tenkovima i vojnim vozilima, potpomognuti partizanima sa Kozare i dojučerašnjim četničkim ,,saveznicima” Enlezima iz vazduha, zbrisaše cvijet gatačke omladine. Ko preteče Lijevče polje, ne preteče Zidani most. A ko se vrati u Hercegovinu likvidiran je ili skapa u okolnim planinama.

Zavičajno udruženje Gačana u Beogradu, s velikom ljubavlju poziva Vas na parastos Miloradu Popoviću, popu Radojici Perišiću, Blagoju Tepavčeviću, Marku Lojoviću i svim Gatačkim vitezovima i junacima, pripadnicima JVuO, u subotu 02.04.2016 u 10,00 časova u crkvi Svetog Save na Vračaru.

Ne smijemo dozvoliti da izblijedi sjećanje na Milorada Popovića, konjičkog poručnika Kraljeve Garde, komadanta Nevesinjskog korpusa, nosioca najvećih vojničkih odlikovanja: Bijelog orla sa mačevima i ordena Karađorđeve zvezde.

O junaštvu, neustrašivosti, plemenitosti i rodoljubivosti Milorada Popovića ispjevane su mnoge pjesme i samim tim je ušao u legendu:

Odjekuje poklik i komanda,
Popovića slavnog Milorada:
„Napred braćo dok nas je jednoga
za slobodu i za kralja svoga,
smrt prezrite ne bojte se rana
to je uvjek bilo kod Gačana“!


Najmanje što možemo da učinimo je da naše potomke naučimo da budu ponosni na slavne pretke. To je naša dužnost i obaveza. Ko se ponosi svojim precima, svojim selom i svojim narodom,taj je na dobrom putu da se cio svijet ponosi sa njim.

Udruženje Gačana, kao patriotsko udruženje poziva sve Gačane i Srbe koji srpski ,,dišu“, da se pridruže parastosu istinskim srpskim junacima i slobodarima, bez obzira što ih je jednostrana i pristrasna istoriografija proglasila izdajnicima, iako su bili jedini iskreni čuvari srpskog roda.
Dođite da upalimo svijeće i da se pomolimo za njihove duše i neznane grobove!

Zavičajno udruženje ,,Klub Gačana u Beogradu“.
Predsjednik
Svetozar Crnogorac


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: