'NIKAD NEĆU STAT' Marko iz Trebinja borbu s hemofilijom pretvorio u pjesmu sa snažnom porukom (VIDEO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

'NIKAD NEĆU STAT' Marko iz Trebinja borbu s hemofilijom pretvorio u pjesmu sa snažnom porukom (VIDEO)

Izvor: Hercegovina press | Datum:04.02.2021.

Trebinjac Marko Spaić (24) od rođenja se bori s hemofilijom, opakom bolešću, s kojom se bez ijednog momenta posustajanja nose i ovaj mladić i njegova porodica.

Vjera, nada i optimizam nikada nisu napustili Spaiće, a Marko je, čim je postao punoljetan, odlučio da sam zarađuje.

Posljednjih dana prošle godine na muzičkoj sceni BiH pojavila se i Markova autobiografska pjesma „Nikad neću stat“, kojom je ostvario još jedan svoj san. Snimljen je i spot u kome učestvuju on i njegova porodica, roditelji i sestre Dragana i Jovana.

– Volim muziku, ona je oduvijek bila moj bijeg iz realnosti, od bolesti. Zbog hemofilije moje djetinjstvo i odrastanje je bilo teško, a pjesma je moja životna priča. Tu priču sam doradio, pretvorio u pjesmu, snimio amaterski telefonom, kao i spot – priča on.

Marko je u Tesliću bio na skupu oboljelih od hemofilije i tamo se ohrabrio da pokaže ono što je uradio. Na sastanku je bila i Samra Kržić Čelik iz Udruženja za rijetke bolesti, kojoj je ovaj mladi Trebinjac neizmjerno zahvalan.

– Samra je pitala želim li da moju pjesmu čuju profesionalci. Kad sam prihvatio ona je kontaktirala ljude i pozvan sam u Sarajevo, gdje su mi ozbiljni muzičari pomogli da snimim pjesmu i spot. Bilo je lijepo, ugodno, zabavno, a utisak nakon objavljivanja spota je savršen. Možda bih se u budućnosti moga baviti muzikom – kroz smjeh najavljuje Marko.
Sve počelo od platana

Marka su brojne komplikacije prikovale bile prvo za kolica, a zatim za štake koje i sada koristi, ali nikada nije poklekao. U posljednje tri godine zaposlen je kao dispečer u trebinjskoj firmi “Alo taksi”.

Priznaje da nikada nije imao strah od javnog nastupa, a da je to shvatio prije više od četiri godine, kada je počeo da prodaje suvenire pod trebinjskim platanima.

Na njegovom štandu mogli su se naći različiti predmeti sa simbolima juga Srpske, ali nikada i natpis da će zarađeni novac biti iskorišten za liječenje.

– Tada sam upoznao Nebojšu Muratovića. Kako bi prekratili duge ljetne dane počeli smo snimati skečeve. To je naišlo na pozitivne reakcije na društvenim mrežama, napravili smo i stranicu “Spaja i Mure”. Uveseljavali smo sebe i druge. Tako je krenulo i traje još – objašnjava on.

Terapija

Marko se nada da će novom pjesmom skrenuti pažnju na osobe s rijetkim bolestima u RS.

Svjestan je i žrtve svoje porodice koja crpi energiju u Markovom optimizmu i borbi, a svaka dva do tri dana prima terapiju.

– Terapiju nam u cjelosti refundira Fond zdravstvenog osiguranja. Zadovoljan sam, ali to još uvijek nisu najnoviji lijekovi, pa se moram “bockati” često. Ako bi najnoviji lijekovi bili dostupni, onda bi terapiju sebi davao svake dvije do tri sedmice, što bi umnogome olakšalo život – ističe on.

Marko svima poručuju da problem rješavaju radom i osmijehom, a kad im je najteže da poslušaju njegovu pjesmu “Nikad neću stat”.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: