'Бајденова честитка непримjерена, показује спољнополитички став САД' | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

'Бајденова честитка непримjерена, показује спољнополитички став САД'

Извор: Независне | Датум:08.02.2021.

Честитка америчког председника Џозефа Бајдена, упућена председнику Србије Александру Вучићу поводом Дана државности, прихватљива је од стране најјаче силе на свету, али и провокативна и непримерена у дијелу који се односи на признање Kосова, сматра председник скупштинског Одбора за KиМ Милован Дрецун.

"Вероватно је за све нас и увредљива, јер ако некоме честитате Дан државности, а тражите од њега да се одвоји од дела своје територије, онда је то супротно од онога што су лепе жеље, али не треба да се посебно изненађујемо због оваквог Бајденовог става", рекао је Дрецун за ТВ Прва.

Он је навео и да је битно што се у шест кључних тачака Бајденове спољне политике налази Западни Балкан, те да ће се САД лако усагласити са њемачком политиком признања Kосмета.

"Kада Бајден инсистира на тзв. међусобном признању, он охрабрује Албанце у Приштини да инсистирају на неким једностраним потезима, зато се Рамуш Харадинај оглашава сада", додао је Дрецун.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да га није изненадило то што САД тражи међусобно признање Србије и тзв. Kосова, али га је изненадило што такву тежњу председник САД Џозеф Бајден износи у честитки поводом Дана државности Србије.

"Међутим, оно што је за нас најважније, како у актима међународних организација тако и саме ЕУ с којом водимо преговоре о придруживању и чланству, такве ствари се не постављају као услов. А и да стоје, јасан је наш став, тај став је изнет на једном од најважнијих места у свету, а то је у септембру Бела кућа", рекао је Селаковић за ТВ Хепи.

Говорећи о посјети предсједника Србије Француској, он је рекао да је француски предсједник Емануел Макрон иницирао нову методологију придруживања, те да је Макрон препознат у ЕУ као један од најзначајнијих лидера, неко ко ће се питати и утицати на даља кретања у ЕУ.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: