Сједница Сабора и избор патријарха у крипти Храма Светог Саве | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Сједница Сабора и избор патријарха у крипти Храма Светог Саве

Извор: nezavisne | Датум:10.02.2021.

Свети архијерејски синод СПЦ на данашњој седници донио је одлуку, како сазнаје Тањуг, да се Сабор на коме ће 18. фебруара бити биран нови патријарх одржи у крипти Храма Светог Саве.

Ту могућност најавио је и митроплит дабробосански и чувар патријаршијског трона СПЦ Хризостом у интервјуу датом Тањугу прије неколико дана, када је навео да се због епидемиолошке ситуације разматра и опција да Сабор буде одржан у Храму светог Саве.

Како је тада истакао, то ће бити први пут да се Сабор одржи на некој локацији ван Патријаршије и најавио да ће на данашњој сједници Синода бити избарано и име монаха који ће из јеванђеље извући једну од три коверте са именом кандидата за новог патријарха.

По процедури прво архијереји бирају између себе три кандидата, а онда се изабрана имена стављају у јеванђеље из кога коверат са именом извлачи и монах из неког манастира за кога влада мишљење да је велики духовник.

До сада су то били када су бирани патријарха Павле и патријарх Иринеј, монах Антоније из манастира Троноше и отац Гаврило из манастира Лепавине.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: