Zatvaraju se kafići i restorani u Herceg Novom | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Zatvaraju se kafići i restorani u Herceg Novom

Izvor: RADIO JADRAN | Datum:17.02.2021.

Zbog složene zdravstvene situacije u Herceg Novom uvedene su oštrije epidemiološke mjere – saopšteno je na press konferenciji Instituta za javno zdravlje.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borko Bajić saopštio je da se zbog velikog broja oboljelih u Herceg Novom, Nikšiću, Cetinju, Podgorici, Ulcinju i Kotoru, zabranjuje rad ugostiteljskih objekata.

Bajić je kazao da je to prijedlog Instituta za javno zdravlje, te su uzimajući u obzir kumulativnu stopu obolijevanja, odlučeno da se u Podgorici, Nikšiću, Cetinju, Kotoru, Herceg Novom i Ulcinju zabrani rad ugostiteljskih objekata, odnosno restorana, kafana, kafiterija, hotelskih restorana, osim za goste hotela.

Kadrovska podrška Bolnici Meljine: “Radimo na tome”

Upitan kada će Ministarstvo pomoći kadrovski i opremom Opštu bolnicu Meljine gdje je inficirano pet ljekara i trenutno rade samo dva na internom odjeljenju, a nema ni srednjeg medicinskog kadra, nedostaje, skener, respiratori, Bajić je kazao da su u svakodnevnoj komunikaciji:

-Radimo sve što je u našoj moći da prebacimo ljude, kadar, da donesemo opremu i povećamo kapacitetete gdje treba. Mi već na tome radimo. To nije nešto što čekamo da se desi pa da radimo. Na tom principu rade Komisije i funkcioniše operativni štab za klinički menadžment – kazao je Bajić.

Kazao je da je spremno sve što imaju u Montefaramu od lijekova i da su lijekovi prema iskazanim potrebama u nabavci.


On nije mogao reći datum kada će bolnica Meljine dobiti “makar skener”.

-Bolnica Meljine nije bila predviđena kao kovid bolnica – kazao je on uvjeravajući da rade na tome da se kapaciteti bolnice ojačaju.

Galić: Ovo je početak oštrijih mjera

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić naveo je da su trećina testiranih novopozitivne osobe i nivo obolijevanja je u porastu.

Taj trend je, prema njegovim riječima, razlog pooštravanja mjera.

– Vjerovatno ćemo pooštravati sve više epidemiološke mjere kako bi nivo oboljelih spustili na prihvatljiv nivo – kazao je Galić, dodajući se to čini zbog pripreme, pored ostalog, za ljetnju turističku sezonu. Te je sve sada početak sve oštrijih mjera.

Galić je rekao da je sigurno u državi veći broj zaraženih britanskim sojem koronavirusa, nakon što su stigli rezultati iz njemačke laboratorije koji su pokazali da je od 40 poslatih uzoraka sedam pozitivno na taj soj.

Upozorio je da da građani ne poštuju mjere koje su propisane, te da se okupljaju po privatnim objektima, na žurkama i proslavama. Zbog toga raste broj inficiranih.

Direktorka Kliničkog centra dr Ljiljana Radulović saopštila je da je 45 pacijenata u Kliničkom centru životno ugroženo.

U Internoj klinici hospitalizovano je 60 pacijenata. Na ostalim klinikama je osam Covid pozitivnih pacijenata, koji se inače liječe zbog neke druge dijagnoze. Jedini pacijent koji je bio u Institutu za bolesti djece je otpušten u odličnom stanju, kazala je dr Ljiljana Radulović.

Donacije vakcina

Bajić je potvrdio da su iz Adriatic propertiesa, mejlom dobili upit da doniraju Crnoj Gori vakcine i odmah ga proslijedili Institutu za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore.

“ Institut traži informacije potrebne da se odobri takva vrsta donacije, odnosno da se ispitaju uopšte svi ti preduslovi koji je potrebno da se zadovolje za jednu takvu donaciju”, naveo je državni sekretar.

Kada je riječ o novom, britanskom soju koronavirusa, dr Galić je upozorio da se epidemija ubrazava, te sada kada je prisustvo novog virusa potvrđeno u Crnoj Gori, više neće slati uzorke u Njemačku.

Kako je dodao, od građana zavisi da li će biti uvedene nove strože mjere.

Crna Gora je, prema njegovim riječima, spremna za vakcinaciju i nada se da iduće sedmice “možemo da očekujemo veću vakcinaciju”.

Prema riječima Bajića, nacionalna strategija spremna, jasno su precizirane vulnerabilne grupe, pripreme su spremne, edukacije završene i njih je prošlo oko 800 ljekara.

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: