Zakazala tužiteljka? Prijedlog za pritvor Marku Zvijeru neobrazložen, aljkav, nepotpun … | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Zakazala tužiteljka? Prijedlog za pritvor Marku Zvijeru neobrazložen, aljkav, nepotpun …

Izvor: HERCEGOVINA PRES | Datum:17.02.2021.

Slučaj otmice i prebijanja Dušana Miloševića iz Bileće danima trese Hercegovinu. Građani ove opštine u tri navrata su protestima izrazili nezadovoljstvo odlukom postupajućeg sudije Bojane Rikalo da osumnjičenom Marku Zvijeru ne odredi mjeru pritvora. Međutim, nakon sjednice sudskog vijeća u sastavu Muamer Kovač, Milidragović Mare i Aleksandra Perišića postaje jasno da je zakazala prva linija odbrane, odnosno Tužilaštvo.

Prema zvaničnom rješenju sudskog vijeća koje potpisuju tri pomenute sudije detaljno je obrazloženo zašto sudija Rikalo nije imala niti jedan razlog da Marku Zvijeru odredi mjeru pritvora. Tužilaštvo je podnijelo nepotpun i neobrazložen prijedlog za određivanje pritvora koji postupajući sud s pravom nije usvojio – navodi se u rješenju i obrazlaže da tužilac nije ponudio konkretne dokaze i da su u prijedlogu izostale činjenice.

„Tužilaštvo kao razloge za određivanje pritvora između ostalog navodi i činjenicu da bi osumnjičeni mogao da utiče na svjedoke koji nisu saslušani u toku istrage i to na Miloša Dunđera i Miloša Miloševića. Međutim, Tužilaštvo nije navelo zbog čega u jednom ovako ozbiljnom postupku nije saslušalo pomenute svjedoke. Površno vođenje istrage ne može biti i ne smije da bude pokriće za određivanje pritvora“, zvaničan je stav sudskog vijeća.

Postavlja se pitanje, da li je postupajući tužilac, a to je prema našim informacijama Bojana Marković posao odradila predano i detaljno ?

Otkud sudskom vijeću brojne zamjerke na prijedlog Tužilaštva za određivanje mjere pritvora, a jedna od njih je i gore pomenuta aljkavost u saslušavanju svih relevantnih dostupnih svjedoka i potencijalnih saučesnika.

Dalje, u rješenju sudskog vijeća precizirano je i da tužiteljka nije niti jednom demantovala odbranu koja je tokom saslušanja pobila sve njene prijedloge za određivanje pritvora.

„Na održanom ročištu na kojem su se tužilaštvo i odbrana izjašnjavali o prijedlogu tužilaštva za određivanje pritvora osumnjičenom Marku Zvijeru tužilaštvo nijednom riječju nije osporilo nijedan navod iznijet od strane odbrane , a kojim je odbrana detaljno pobijala navode tužilaštva iznijete u pomenutom prijedlogu“, ističe se u rješenju sudskog vijeća.

Sudsko vijeće ukazuje i da je branilac na održanom ročištu više puta ukazao na propuste Tužilaštva, dok se tužilaštvo ni na jedan argumentovan navod nije osvrnulo.

Takođe, sporno je i to što je Tužilaštvo naknadno korigovalo prijedlog za određivanje pritvora kroz izjavljenu žalbu , što govori u prilog činjenicama da prvobitni prijedlog tužiteljke Bojane Marković nije bio odrađen kako treba?

“ Podneseni prijedlog sa datim obrazloženjem razloga za određivanje pritvora nije bio jasan, argumentovan, utemeljen, nije ponudio konkretne činjenice, dokaze i njihovu međusobnu koegzistentnost“, navodi se u rješenju sudskog vijeća.

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: