Trebinje: Laparoskopske operacije žučne kese nakon godinu dana pauze | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Trebinje: Laparoskopske operacije žučne kese nakon godinu dana pauze

Datum:23.02.2021.

Nakon godinu dana pauze zbog epidemiološke situacije, laparoskopske operacije žučne kese ponovo se vrše u Bolnici Trebinje, koja je jedina zdravstvena ustanova u okruženju u kojoj se izvodi taj operativni zahvat.

Laparaskopske operacije žučne kese vrše se na Odjeljenju za hirurgiju sa ortopedijom Bolnice Trebinje, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

- U Bolnici Trebinje program laparoskopskih operacija smo započeli prije nekoliko godina i on se odvija bez ikakvih većih komplikacija i problema, na zadovoljstvo svih do sada operisanih, zahvaljujući stručnjaku iz ove oblasti, specijalisti opšte i laparoskopske hirurgije, ljekaru Goranu Vasiću iz Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović - Dedinje" iz Beograda - navedeno je u saopštenju.

Iz Bolnice Trebinje su naglasili da Vasić ovaj program vodi zajedno sa hirurzima ove zdravstvene ustanove, na čelu sa načelnikom Odjeljenja za hirurgiju sa ortopedijom doktorom Vladom Raševićem, kao i da svi hirurzi Bolnice aktivno učestvuju i teže ka tome da samostalno započnu izvođenje laparoskopskih operacija.

- Trebinjska bolnica je jedina u okruženju koja na ovakav, jedinstven način, izvodi laparoskopske operacije žučne kese, a sve zahvaljujući Vasiću, koji je našim pacijentima omogućio da ova takozvana minimalno invazivna hirurgija kod nas bude još minimalnija - navedeno je u saopštenju.

U saopštenju je istaknuto da je Vasić učinio promjenu u načinu rada i doveo do unapređenja koje se ogleda u značajno lakšem postoperativnom toku i oporavku operisanih pacijenata.

- Pacijenti ustaju odmah četiri časa nakon završene operacije i mogu samostalno da se kreću, što je veoma važno za brz oporavak. Bolovi nakon operacije su minimalni ili ih gotovo nema. Operisani nemaju dren nakon operacije. Ne daju se rutinski antibiotici ni u bolnici, ni kod kuće - naveli su iz Bolnice Trebinje.

Pacijenti budu otpušteni iz bolnice sutradan nakon operacije, a kod kuće uopšte nije neophodno ležanje i mirovanje već, naprotiv, Vasić insistira na svakodnevnom kretanju bez ikakve zabrane za bilo koju vrstu fizičke aktivnosti i napora.

- Primarijus Goran Vasić kaže da je moguće i podizanje tereta bez ikakvog straha da će se pojaviti postoperativna kila, zahvaljujući upravo tom unapređenju u radu koje se odvija u našoj bolnici - navedeno je u saopštenju.

Iz Bolnice Trebinje napominju da se laparoskopska operacija izvodi kroz četiri tačke na stomaku i nema svakodnevnog previjanja.

- Održavanje lične higijene, tuširanje, moguće je jer su ranice zaštićene posebnim malim flasterima kojima voda ne smeta. Na prvu i jedinu kontrolu se dolazi za sedam dana, kada se skidaju ti flasteri koji su preko ranica i uklanja se jedini konac sa kože. Nikakvo dalje previjanje nije neophodno - istaknuto je u saopštenju.

Kada je riječ o ishrani pacijenata, iz trebinjske bolnice kažu da se svim pacijentima objasni da nema apsolutno nikakvih zabrana od prvog dana nakon operacije što se hrane tiče.

- Sva hrana smije, može i potrebno je da se unosi, bez ikakvog izuzetka i zabrane. Svi pacijenti koji su operisani kažu da se osjećaju odlično i da su mnogo srećni što su imali mogućnost da se podvrgnu ovakvom vidu minimalno invazivne operacije - naveli su iz Bolnice Trebinje.

Iz Bolnice Trebinje kažu da će primarijus Goran Vasić i u narednom periodu zajedno sa hirurzima ove zdravstvene ustanove obavljati laparoskopske operacije u toj bolnici.

U saopštenju je istaknuto da su se do prije godinu dana, odnosno do početka epidemije virusa korona, laparoskopski operativni zahvati u Bolnici Trebinje vršili mjesečno.

- Operacija kamena u žučnoj kesi je inače najčešća operacija u hirurgiji kod nas, ali i svijetu - napomenuli su iz trebinjske bolnice.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: