Djeca rizikuju živote zbog 'Tik tok' izazova | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Djeca rizikuju živote zbog 'Tik tok' izazova

Izvor: RTRS | Datum:03.03.2021.

Roditelji igraju ključnu ulogu u sprečavanju djece u ugrožavanju sopstvenih života zbog raznih izazova na društvenim mrežama poput "Gousting čelindža", jer nemaju dovoljno razvijenu svijest o opasnostima, rekla je psiholog Ana Mirković.
 

Mirkovićeva, suosnivač Instituta za digitalne komunikacije u Beogradu, naglasila je da djeca koja izvode "Gousting čelindž" i druge opasne izazove nemaju kritičko razmišljanje, već situaciju posmatraju samo iz ugla privlačenja pažnje.

- Oni će uraditi sve zarad pet minuta slave i gromoglasnog aplauza svojih pratilaca. Razmišljanje je obično da fatalan ishod može da se desi nekom drugom, ali ne i njima - navela je Mirkovićeva.

Ona je istakkla da svijest djece o opasnostima nije dovoljno razvijena, zbog čega roditelji moraju konstantno da prate ponašanje djeteta i budu zainteresovani za svaku nesvakidašnju situaciju u kojoj se ono nađe.

Ona napominje da djeca znaju da koriste tehnologije, ali ne i da tumače poruke koje do njih dolaze, a društvene mreže se mnogo brže razvijaju i mijenjaju nego što zakonodavni sistemi to mogu da isprate.

Na Balkan je iz Amerike stigao novi opasan izazov za maloljetnike sa društvene mreže "Tik tok" - "Gousting čelindž", koji može da dovede do toga da dijete udari ili pregazi automobil, a dva su načina na koje se sprovodi.

Prvi je da dijete istrči na pješački prelaz kod semafora tik prije polaska vozila, uradi nekoliko sklekova i otrči. Sve to sa trotoara snima njegovo društvo i objavljuje na "Tik tok".

Drugi je da dijete legne na ulicu dok automobil ide k njemu. Ono će ležati na tom mjestu sve dok mu se vozilo ne približi na opasnu razdaljinu. Tek tada će ustati i otrčati - ako uspije da to učini na vrijeme.

Ovo nije jedini opasan izazov koji se pojavio na "Tik toku". Nedavno se devetogodišnji dječak ugušio u Beogradu jer je pokušao da izvede izazov "Blekaut", koji podrazumijeva da dijete stavi kaiš oko vrata, steže ga i snima se mobilnim telefonom sve dok ne padne u nesvijest. Sličan slučaj dogodio se i u Italiji, podsjeća "Sputnjik"


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: