Otklonjene prepreke za nabavku vakcina putem 'Kovaksa' | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Otklonjene prepreke za nabavku vakcina putem 'Kovaksa'

Izvor: RTRS | Datum:04.03.2021.

Savjet ministara utvrdio je danas na sjednici u Sarajevu Prijedlog amandmana na Ugovor o nabavci vakcina /Commitment agreement - committed purchase arrangement/ između Savjeta ministara i Globalne alijanse za vakcine, koji će biti upućen na hitno razmatranje u Predsjedništvo BiH a za potpisnika u ime BiH predložena je ministar civilnih poslova Ankica Gudeljević.
 

Istovremeno, prihvaćeni su Sporazum između Savjeta ministara i "Astra Zeneke AB" o odšteti "Astra Zeneke/ /AZD1222/ i Ugovor o obeštećenju od strane Kovaksa za države koje vrše nabavku preko agencija za nabavku između Savjeta ministara i "Fajzera-Bionteha", saopšteno je iz Savjeta ministara.

I za njihovo potpisivanje ovlaštena je Gudeljevićeva.

Prethodno je Savjet ministara usvojio Informaciju o potrebi njihovog zaključivanja, nakon što su dobijena pozitivna mišljenja nadležnih državnih, entitetskih i institucija Brčko distrikta.

BiH je polovinom februara, dok je očekivala da stignu prve doze ranijih ugovorenih i plaćenih vakcina iz "Kovaksa", dobila novi uslov kojim se traži potpisivanje amandmana na ugovor.

Savjet ministara još krajem prošle godine u okviru odobrenog višegodišnjeg projekta izdvojio je 2.000.000 KM za izmirenje troškova nastalih u procesu nabavke vakcine u BiH, uključujući, između ostalog, isporuku, uvoz i raspodjelu vakcina protiv kovida 19, troškove transporta, skladištenja, te osiguranja kvaliteta.

Savjet ministara donio je Odluku o dopunama Odluke o oslobađanju od obračuna i plaćanja indirektnih poreza i njihovom povratu ako su plaćeni na opremu i sredstva koja doniraju domaći i međunarodni subjekti za potrebe prevencije, suzbijanja i otklanjanja epidemije prouzrokovane virusom korona.

Dopunama Odluke omogućava se svim nadležnim javnim tijelima u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu da za direktnu nabavku lijekova za liječenje zarazne bolesti kovid 19, kojima će se provoditi masovna imunizacija stanovništva na besplatnom osnovu, budu oslobođeni plaćanja indirektnih poreza, uz izdavanje potvrde javnih tijela u BiH, nadležnih za područje zdravstva da su lijekovi nabavljeni u nekomercijalne svrhe /besplatna i dobrovoljna imunizacija/.

To će olakšati nadležnim ministarstvima u oblasti zdravstva i nadležnim zdravstvenim ustanovama da samostalno nabave lijekove – vakcine za liječenje zarazne bolesti kovida 19, kako bi se provela besplatna masovna imunizacija stanovništva u BiH, navodi se saopštenju Savjeta ministara

Ministarstvo civilnih poslova 18. septembra prošle godine potpisalo je Ugovor o nabavci vakcina putem "Kovaks" mehanizma, a prethodno i Sporazum o međusobnim pravima i obavezama, ali nijedna vakcina putem Kovaks mehanizma još nije stigla u BiH.

Savjet ministara utvrdio je Prijedlog za zaključivanje dvogodišnjeg Sporazuma o saradnji između BiH i Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu za 2020-2021. godinu

Cilj ovog sporazuma je da podrži BiH u nastojanju da maksimalno poveća mogućnosti za promociju zdravlja stanovništva i smanjenje nejednakosti u zdravlju putem međusektorskog pristupa zdravlju u svim politikama, odnosno pristupima cijelog društva, uključujući i vlade.

Sporazum ističe potrebu za poboljšanjem cjelokupnog upravljanja zdravljem predlažući pravce i pristupe za pravedniji, održiviji i odgovorniji razvoj zdravstva.

Dvogodišnji sporazum odražava koncepte, principe i vrijednosti na kojima se zasniva Evropski okvir politike za zdravlje i blagostanje "Zdravlje 2020", usvojen na 62. zasjedanju Regionalnog komiteta SZO-a za Evropu.

Prijedlog sporazuma biće dostavljen Predsjedništvu BiH, a za potpisnika je predložena ministar civilnih poslova.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: