Patrijarh razgovarao sa Mandićem i Kneževićem o popisu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Patrijarh razgovarao sa Mandićem i Kneževićem o popisu

Izvor: RTRS | Datum:12.03.2021.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije i vođe koalicije Demokratski front u Crnoj Gori Andrija Mandić i Milan Knežević saglasili su se da je slobodno izjašnjavanje na predstojećem popisu stanovnika u Crnoj Gori od najvitalnijeg značaja i za Srpsku pravoslavnu crkvu i za državu.
 

Oni su tokom susreta u Patrijaršiji izrazili uvjerenje da će se taj važan događaj, prvi put poslije Drugog svjetskog rata, odvijati u demokratskoj atmosferi, saopšteno je iz SPC.

Patrijarh Porfirije je istakao da Crkva veoma cijeni Mandićevu i Kneževićevu ličnu, kao i žrtvu koju su njihovi bližnji, zajedno sa cijelim vjernim narodom i drugima koji su se protivili bezakonju, podnijeli u borbi protiv nepravednog i diskriminatorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

- Otpor našeg naroda pokušaju otimanja svetinja i druge crkvene imovine stopio se sa borbom za očuvanje identiteta, pravoslavne vere, srpskog narodnog imena i kulture. Sve što je naš narod tih meseci u Crnoj Gori, predvođen Crkvom, činio, zadivljujuće je - rekao je patrijarh Porfirije.

Mandić i Knežević su izrazili zadovoljstvo što Njegova svetost Porfirije sada kao patrijarh, a i ranije kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski, u javnim obraćanjima uvijek upućuje podršku i izražava brigu za položaj srpskog pravoslavnog naroda u Crnoj Gori.

Lideri DF-a su obavijestili patrijarha o riješenosti koalicije koju predstavljaju da, poslije zadovoljavajućih izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, preduzmu dalje političke i zakonodavne aktivnosti.

Te aktivnosti će, u skladu sa evropskom, ali i dobrom praksom u Srbiji, još preciznije utvrditi značaj i ulogu SPC u savremenom crnogorskom društvu, ne zanemarujući ni malo ravnopravan položaj drugih tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica.

Oni su patrijarhu Porfiriju posebno zahvalili za upoznavanje javnosti o ključnoj i po svemu istorijskoj ulozi koju su blaženopočivši patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije, zajedno sa drugim srpskim episkopima, imali pri pokretanju hrišćanskog narodnog otpora i, naposljetku, mirnom razrješenju antagonizama koji su bili posljedica nametanja nepravednog zakona.

Patrijarh Porfirije je naglasio da isticanje te pomalo zanemarene uloge njegovog blaženopočivšeg prethodnika /Irineja/ u mirnom i povoljnom razrješenju krize vidi kao sopstvenu obavezu, posebno imajući u vidu, kako je rekao, da je sa patrijarhom Irinejem vodio duge razgovore o položaju SPC i srpskog naroda, kako na Kosovu i Metohiji, tako i u Crnoj Gori, i da o tim pitanjima, u svemu nasljeđuje stav koji je Crkva utvrdila kroz Sabor i Sinod.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: