Srpski intelektualci protiv zakona o istopolnim zajednicama | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Srpski intelektualci protiv zakona o istopolnim zajednicama

Izvor: RTRS | Datum:19.03.2021.

Grupa od 212 srpskih intelektualaca, među kojima su akademici Matija Bećković, Predrag Piper, proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica, istoričari Aleksandar Raković i Miloš Ković, apelovala je na Skupštinu i institucije Srbije da spriječe donošenje zakona o istopolnim zajednicama koji je, prema njihovoj ocjeni, u suprotnosti sa Ustavom Srbije.
 

Oni su naveli je zakon o istopolnim zajednicama nepotreban, loš, koncipiran kao zakon iz porodičnopravne materije i da predstavlja očigledan korak u pravcu legalizacije istopolnih brakova, što će ubrzo voditi i mogućnosti usvajanja djece.

Naglašeno je da je, zbog faktičkog zadiranja u porodičnopravnu materiju, prijedlog protivustavan i da bi njegovim usvajanjem država ugrozila vođenje pronatalitetne politike.

Ukazano je da se prava istopolnih osoba mogu rješavati izmjenom nekoliko zakona i da nema nikakve potrebe za donošenjem posebnog zakona.

- Ponovni pokušaj donošenja zakona o rodnoj ravnopravnosti je novo nasilje nad javnim prostorom - poručili su srpski intelektualci.

Oni podsjećaju da je Sekretarijat za zakonodavstvo Vlade Srbije već upozorio da je kategorija roda neustavna, pa je prijedlog zakona bio preimenovan u Zakon o pravu žena i muškaraca, pri čemu Srbija već ima dobar Zakon o ravnopravnosti polova, te da nije jasno zašto Ministarstvo ponovo predlaže zakon koji je jasno protivan Ustavu Srbije, prenosi Sputnjik.

- Prijedlog je na tragu komunističkog "verbalnog delikta" i direktno krši Ustavom i međunarodnim dokumentima zagarantovano pravo građana na slobodu misli, izražavanja i naučnog rada. Apelujemo na najširu javnost i tradicionalne crkve i vjerske zajednice da reaguju i da svi zajedno odbranimo pravo na slobodu i na budućnost ovoga naroda - navedeno je u apelu intelektualaca.

Oni su, takođe, apelovali i na druga ministarstva u čiju se djelatnost ovi prijedlozi miješaju, kao i na druge institucije Srbije da zaustave ove štetne i protivustavne prijedloge.

Apelu intelektualaca pridružili su se, između ostalih, članovi Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Nikola Popović, Slobodan Remetić, Sreto Tanasić, te brojne uvažene ličnosti iz javnog života Srbije i regiona.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: