Ugostitelji i frizeri sa protesta poručuju - nemamo ništa protiv zatvaranja, ali tražimo pomoć | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Ugostitelji i frizeri sa protesta poručuju - nemamo ništa protiv zatvaranja, ali tražimo pomoć

Izvor: RTRS | Datum:22.03.2021.

Osim opterećenja za zdravstveni sistem, virus korona opterećenje je i za ekonomiju. Nakon djelimičnog zaključavanja, koje je stupilo na snagu, strahuju i poslodavci i radnici. Zbog toga su u Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Modriči održani protesti.

Premijer Radovan Višković poručio je da poslodavci i radnici neće biti ostavljeni, i da će im pomoći republičke institucije. Iz Policijske uprave Banjaluka saopšteno je da javni skup u ovom gradu nije bio prijavljen, i da rade na identifikovanju organizatora, jer su prekršene epidemiološke mjere.

Tačno u podne, na glavnom gradskom šetalištu u Banjaluci i prostoru ispred štićenog objekta Palate Republike, okupili su se nezadovoljni ugostitelji, kozmetičari i radnici, koji ovog ponedjeljka nisu otišli na posao zbog djelimičnog zaključavanja.

- Mi nismo protiv lokdauna, mi samo tražimo rješenje kako da se pomogne ovaj narod da preživi. Nalazimo se simbolično ispred ove zgrade ovdje, apelujući na predsjednicu Željku Cvijanović koja je do sada, kad god smo joj se obratili imala sluha - rekao je Vladan Šurlan, član Upravnog odbora Udruženja Horeka.

Frizerka Žana Arsić smatra da nema nijednog razloga da ih zatvaraju.

- Nismo imali nijedan klaster i nismo imali nikakav problem - dodala je ona.

Protest je počeo mirno. U jednom trenutku, došlo je do kraćeg kontakta pripadnika MUP-a i demonstranata , među kojima su bili i pojedini opozicinari. Policija ih je potisnuli dalje od Palate Republike.

Tenzije su se brzo smirile, a o zahtjevima se oglasila i predsjednica Željka Cvijanović. Kaže, zdravstvo je u preteškoj situaciji i od discipline svih zavisi rezultat borbe.

- Institucijama je u interesu da privreda radi, prema tome ove mjere su bile iznuđene. Nemam ništa protiv da građani pokazju svoje nezadovostvo, mada je današnji protest izašao van svih preporučenih epidemijskih mjera. Ono što ga svrstava u domen neprihvatljivog jesu neprimjerena skandiranja. Šta neprimjereno skandiranje ima sa pandemijom i mjerama, ili ako se u pozivu na proteste potpisujete parolom koju je neko koristio u izbornoj kampanji - naglasila je Cvijanović.

Okupljanje manjeg obima održano je i u Istočnom Sarajevu. Svaki dan bez rada potencijalno dovodi do zatvaranja radnih mjesta u ugostiteljstvu, poručili su okupljeni.

- Ovdje u ove tri ulice, četiri, ima oko 100 ugostiteljskih objekata, prosjek radnika je pet do šest u svakom. Mnogi zapošljavaju i više, šta sutra kada se na birou pojavi 600 ljudi - rekao je Ranko Vukomanović ugostitelj.

Sve poslodavce i zaposlene u djelatnostima koje su od danas, pa narednih sedam dana pod ključem, na razumijevanje je pozvao i ministar zdravlja. Svaku mogućnost za pomoć , tvrdi, Vlada će razmotriti. Slično je , po najavi protesta, istakao i predsjednik Vlade.

- Obećavam da neće biti ostavljeni, a institucije Srpske će im pomoći. Nije mi drago zbog odluke o zatvaranju ugostiteljskih objekata, ali smo morali to uraditi u ovoj situaciji - poručio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Srpske.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić naglasio je da će se tražiti svi mogući kapaciteti da se i u ovom trenutku pomogne ljudima.

-  Ja sam rekao nažalost, morali smo birati između svije stvari i dva principa. Izabrali smo ono što mislimo da je ispravno i iza čega stojimo, a svakako smo tu da pomognemo svima onima koji se nađu u problemu - dodao je Šeranić.

Svoje nezadovoljstvo iskazali su i ugostitelji u Modriči, mirnom šetnjom do opštinske uprave u kojoj su sa načelnikom dogovorili formiranje radne grupe, koja će tražiti način za prevazilaženje problema.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: