Креће бушење црногорског подморја у потрази за нафтом | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Креће бушење црногорског подморја у потрази за нафтом

Извор: РТРС | Датум:25.03.2021.

Италијанско-руски конзорцијум Ени и Новатек данас треба да започне истражно бушење које треба да покаже да ли има нафте у црногорском подморју, рекли су из Министрства капиталних инвестиција за портал CdM.me.
 

Платформа“Топаз Дрилер“ за бушење стигла је половином марта у Црну Гору.

Раније је из владе најављено да ће прва нафтна бушотина бити на дубини од 6.525 метара, а друга гасна ће бити мање дубине. У влади очекују да ће Црна Гора од тог посла убирати значајне бенефите и да ће то бити једна од главних полуга за диверзификацију црногорске економије, како више не би била зависна само од туризма и услуга.

Концесионари Ени и Новатек су, у складу са обавезама из Радног програма Уговора о концесији за истраживање и производњу угљоводоника, потписаног у септембру 2016, извршили 3Д сеизмичка истраживања крајем 2018. године, а током 2019. извршена је обрада прикупљених података, као и геолошке и геофизичке студије.

Еколошке невладине организације сматрају да ово истраживање може да угрози животну средину, са чим се слажу и житељи Улциња. У тескту се подсјећа да су представници актуелне власти раније, док су били опозиција, били против овог истраживања.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: