Vladika Grigorije: Bez svađe riješiti pitanje Sutorine | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Vladika Grigorije: Bez svađe riješiti pitanje Sutorine

Datum:10.04.2015.
Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije kazao je da i dalje stoji pri stavu da Crna Gora i Bosna i Hercegovina treba da riješe pitanje Sutorine bez svađe.
„Nijesam rekao da Sutorina treba da pripadne Bosni i Hercegovini. Nevjerovatno sam pažljiv u takvim stvarima. Rekao sam da ne postoji zaleđe kao sto smo mi, a da nema izlaz na more i pritom nijesam prevashodno mislio na Sutorinu, ali sam rekao da bi trebalo preispitati tu stvar i da to rade države, sa naglaskom bez svađe. Kasnije sam vidio da to može da bude opasno. Moj sadašnji utisak je, to neko sad može nazvati kao pokajanje, da nama ovdje nije bitno da li je to Hrvatska, Crna Gora, Evropska unija, nama je najbitnije da mi nemamo svaka 4 minuta granicu“, rekao je vladika Grigorije gostujući u emisiji „Živa istina“.

Prema njegovim riječima, stav crkve je da granica nema i to je, kako ističe, najvažnije.

Grigorije nije želio posebno da komentariše to što se prema mišljenju nekih, od svetilišta kakvo je Ostrog vrlo često pravi vašar i što se koristi u komercijalne svrhe.

„Znate da je uvijek bilo trgovaca oko hrama, znate šta je Isus uradio na dan uoči Velikog petka -polomio je te stolove, tako da sve će to proći, propasti, jednog dana, ali ostaće istina, ostaće Sv. Vasilije i to je najvažnije“, naglasio je on. Komnetarišući to što su braća Šarić dobila orden od SPC zbog doniranja novca za izgradnju crkve u Pljevljima, vladika Grigorije kaže da onaj koji im je dao odlikovanje nije znao da su oni narko dileri.

„Nije znalo ni pola našeg naroda, ali mogao je možda da pretpostavi i nije morao to da radi ishitreno. Definitivno sa tim ordenima je bilo dosta šokova, neke žurbe, želje da se to ljudima što prije uzvrati. Ali jedno je sigurno ti ordeni ne znače ništa pred Bogom“, dodao je on.

On je uvjeren da je to što su prije deset godina dva ratna zločinca proglašena za svece bio jedan trend ishitrenog proglašenja za svetitelje, bez ikakve ozbiljne procedure, bez provjere, bez dobro organizovanog pristupa tome.

„Sada poslije niza tih ishitrenih, pogrešnih proglašenja koja su se pokazala kao slabost ili glupost, sada oni koji imaju ozbiljne razloge da budu proglašeni svetiteljima moraće malo da sačekaju“, naglasio je Grigorije.

Vladika Grigorije otkrio je da je dobio poziv da učestvuje na Svjetskom prvenstvu u izvođenju slobodnih udaraca gdje će biti i poznati fudbaleri poput Ronalda i Mesija. Kaže da je vrlo moguće da taj događaj bude na teritoriji Crne Gore.


Izvor: Agencije/IN4S portal

Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: