OBILJEŽAVANJA VELIKOG JUBILEJA: Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški – 350 godina od prestavljenja | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

OBILJEŽAVANJA VELIKOG JUBILEJA: Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški – 350 godina od prestavljenja

Izvor: hercegovinapress | Datum:07.05.2021.

Obilježavajući 350 godina od prestavljenja Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog, Mitropolija crnogorsko-primorska, Episkopija budimljansko-nikšićka i Episkopija zahumsko-hercegovačka i primorska, pored bogoslužbenog spomena ovog velikog Čudotvorca, organizuju i Međunarodni naučni skup „Sveti Vasilije Ostroški – 350 godina od prestavljenja“.

Iz Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske je saopšteno da će obilježavanje ovog značajnog jubileja biti priređeno u Ostrogu, Nikšiću i Trebinju.

”Sam Naučni skup održaće se 9. i 10. maja 2021. godine, sa idejom da se hronološki obuhvati razdoblje od XVII vijeka do današnjih dana, prvenstveno na prostoru Hercegovine, Crne Gore i susjednih područja, i to radovima i diskusijama iz oblasti političke, kulturne i privredne istorije, teologije, istorije umjetnosti, etnografije, folkloristike, arheologije, istorije književnosti, utemeljeni na domaćim i stranim pisanim svjedočanstvima, koji bi jasnije rasvijetlili period u kome je živio Sveti Vasilije Ostroški, kao i razvoj njegovog kulta u kasnijem periodu. Ovo je ujedno prilika da se jasnije predstavi epoha i stanje u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u tom razdoblju”, navodi se u saopštenju Eparhije ZHiP.



Zbog situacije sa pandemijom korona virusa održavanje skupa biće omogućeno i u online formi, a radni jezici na naučnom skupu biće srpski, ruski i engleski jezik.

U Trebinju će 10. maja u 18 časova u sali Kulturnog centra biti održana popodnevna sesija na kojoj će pozdravnu riječ održati episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije i
protojerej-stavrofor Radivoje Krulj.


Predsjedavajući sesije biće vladika Dimitrije i akademik prof. dr Jovan Delić (SANU), a učesnici su još i mr Željko Vujadinović, ANURS Banja Luka, doc. dr Dušan Krcunović, Filozofski fakultet Nikšić, protojerej stavrofor Slobodan Boban Jokić, Eparhija budimljansko-nikšićka.

U Mrkonjićima, rodnom mjestu Svetog Vasilija Ostroškog, 11.. maja u 18 časova biće služeno praznično večernje, a 12. maja na praznik Svetog Vasilija Ostroškog u 8 časova praznično jutrenje i u 9 časova sveta arhijerejska liturgija.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: