Petrović: HE Buk Bijela će preporoditi Foču i cijelu regiju | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Petrović: HE Buk Bijela će preporoditi Foču i cijelu regiju

Izvor: RTRS | Datum:17.05.2021.

Izgradnje HE "Buk Bijela" preporodiće budžet opštine Foča, ali cijelu regiju, rekao je direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović.
 

- Ukupno je donesena 171 odluka i dokument prije početka gradnje. Svakodnevna priprema traje već 24 mjeseca - rekao je Petrović.

 Istakao je da je Drina neviđeni potencijal.

- Možda najveći u Evropi, ali neiskorišćen. Moguća je proizvodnja 2.200 gigavatčasova sa sedam hidroelektrana koje bi koštale oko dvije milijarde maraka - kaže on.

Istakao je da je Elektroprivreda angažovana isključivo na obnovljivim izvorima energije.

 
- HE Buk Bijela pravi dragulj među investicijama. U proteklih 30 godina niko u regionu nije pokrenuo ovakav projekat - dodao je Petrović.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović rekao je da Drinu više niko neće smatrati linijom koja odvaja, već rijekom koja spaja.

- Hidroenergetski potencijal Drine nikada nije iskorišćen. Zbog toga je bio uskraćen razvoj opštini Foča koji se ogledao u neizgradnji lokalne putne infrastrukture i izostanku rješenja pitanja vodosnadbijevanja - dodao je Vukadinović.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: