U Gacko samo na obdan | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Gacko samo na obdan

Datum:10.04.2015.

Na objekte preduzeća “Ugostiteljstvo i turizam“ Poreska uprava Republike Srpske 27. avgusta stavila je katanac. Tog dana i razvoj turizma u Gacku stavljen je na čekanje.

Gacko više nema ni hotela ni motela, tek manji broj pansiona. Klinje, Košuta i bungalovi ostali su pusti a slučajnog putnika koji svrati u Gacko glava će vjerovatno zaboljeti dok se ne snađe gdje prespavati. Znaju u turustičkoj organizaciji ove opštine da im ova situacija kvari sve planove ali im ostaje samo da se nadaju rješenju.

„Opština radi sve sto je u njenoj moći , ali ne ide to lako, treba svi da shvate da nikome nije u koristi da objekti budu zatvoreni“, kaže Radovan Okiljević, direktor Turističke organizacije Gacko. Sve se svelo na Planinarski dom na Lebršniku sa tridesetak ležaja. Zato i ne čudi što su opredijeljeni za razvoj planinskog turizma. Džabe Gacku prednosti povoljnog geografskog položaja.

„Gacko je na raskršću turističkih puteva  veliki broj turista prođe kroz našu opštinu, posebno tokom ljetnjih mjeseci“, objašnjava Aleksandar Mastilović.

Ipak, teško je natjerati nekog da ostane u gradu gdje nema gdje prespavati. 2008. godine u Gacku je zabilježeno 6 000 noćenja, a 2013. duplo više 12.000. Danas nije teško napraviti računicu- nula noćenja i nula prihoda od noćenja.

„Uvijek smo imali ljude koji su radili u RITE Gacko , ovdje noćili i ostavljali novac, Turističkoj organizaciji Gacko je išlo 70 odsto prihoda“, objašnjavaju.

Inspektori Poreske uprave su u avgustu zatvorili sve objekte preduzeća “Ugostiteljstvo i turizam” na osnovu Rešenja o naplati iz pokretne imovine. Od tada se o Gacku priča kao opštini bez hotela ali i kafane. Do kada će to biti tako zavisi od Poreske uprave i državne vlasti, koja mora nešto uraditi po ovom pitanju. Ipak u Turističkoj organizaciji Gacko ostaju optimisti. Kažu ovakva situacija nikome ne odgovara. Prije ili kasnije svi će to shvatiti.


Marija Manojlović, Herceg RTV


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: