Joanikije novi mitropolit crnogorsko – primorski? | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Joanikije novi mitropolit crnogorsko – primorski?

Izvor: hercegovinapress | Datum:26.05.2021.

Episkop budimljansko-nikšićki, Joanikije Mićović, postaće novi mitropolit crnogorsko-primorski, odnosno naslednik svog duhovnog oca Amfilohija Radovića i defakto drugi čovek Srpske pravoslavne crkve, dogovoreno je uoči održavanja Svetog arhijerejskog sabora, saznaju novine Nova.

Kako saznajemo, vrh SPC doneo je nezvaničnu odluku da Joanikije bude prvi i jedini predlog za novog mitropolita crnogorsko-primorskog, a na episkopima će biti da svojim glasovima potvrde podršku koja je, kako navode naši izvori, neupitna.

“Niko neće nametati vladikama da glasaju sa Joanikija i to uopšte nije ideja. On će biti predložen i gotovo sigurno izabran na to mesto, jer su naši arhijereji svesni da ne postoji pozvanija osoba da nasledi Amfilohija na čelu Mitropolije u Crnoj Gori”, navodi naš sagovornik iz Patrijaršije.



Naš izvor dodaje da je patrijarh Porfirije veoma blagonaklon prema ideji da Joanikije postane mitropolit i da će podržati ideju da on bude izabran.

„Patrijarh je mudar čovek i svestan je za verni narod Crne Gore Joanikije već mitropolit, odnosno jedino pravo rešenje za to mesto. Njih dvojica su izuzetno dobrim odnosima i nema sumnje da će on stati iza Joanikija”, objašnjava naš sagovornik i dodaje da signali koje šalje srpska vlast ukazuju da ni oni nemaju ništa protiv da predstavnik SPC u Crnoj Gori bude Joanikije.

“Ipak, najvažnije je da episkop budimljansko-nikšićki ima podršku patrijarha. Poznavajući Porfirija, siguran sam da bi on tu odluku, ukoliko smatra da je najbolja, doneo nevezano da li je vlast za ili protiv Joanikija kao mitropolita. Da su nekim slučajem protiv, verujte da bi Porfirije pronašao način da im objasni zbog čega je to najbolje rešenje”, ističe on.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: