Izabrani Mitropolit Joanikije bogoslužio u Herceg Novom | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Izabrani Mitropolit Joanikije bogoslužio u Herceg Novom

Izvor: svetigora.com | Datum:13.06.2021.

U sedmu nedjelju po Vaskrsenju, kada proslavljamo Svete oce Prvog vaseljenskog sabora, održanog u Nikeji 325. godine, Njegovo visokopreosveštenstvo izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije sa sveštenstvom služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svetog Spasa u Herceg Novom.
 


Veliki broj naroda iz Boke Kotorske, okupio se u gradu Herceg Stjepana, da po prvi put dočeka svog novoizabranog Mitropolita i od njega zatraži arhijerejski blagoslov.

Sabranju su pored mnogobrojnog vjernog naroda prisustvovali konzul Srbije u Crnoj Gori Zoran Dojčinović, gradonačelnici: Herceg Novog, gospodin Stevan Katić, Tivta, gospodin Željko Komnenović, Kotora, Vladimir Jokić i  Trebinja, gospodin Mirko Ćurić, kao i predsjednik SO Herceg Novi, gospodin Ivan Otović.

Nakon Liturgije, dobrodošlicu novoizabranom Mitropolitu poželio je gradonačelnik Herceg Novog, Stevan Katić, koji je vladici najprije još jednom čestitao izbor za Mitropolita, koji smo po njegovim riječima „željno iščekivali prethodnih sedmica“. Gradonačelnik je dodao da se nada i vjeruje, da će novoizabrani Mitropolit, poput svog prethodnika, često dolaziti u Herceg Novi, koji će ga uvijek rado dočekati.

Potom se vjernom narodu, riječima arhipastirske besjede, obratio Mitropolit Joanikije. Vladika je u svom obraćanju istakao da mi nastavljamo veliko slavlje povodom praznika Spasovdana: „Gospod Isus Hristos, prije nego što se Vaznio na Nebo, poslije svoga Vasrksenja, javljao se svojim učenicima i apostolima, koji su se na Veliki petak razbježali kada su vidjeli Hristovo stradanje i Hristovu, reklo bi se, nemoć na Krstu… Međutim, nevidljivo je Gospod Isus Hristos tada pokazao najveću moć. Uništavao je svojim smrću smrt i zlobu i demonsku i ljudsku.“

Vladika je istakao da nas ovaj period između Vaznesenja i Duhova, savršeno uvodi u današnji praznik, kada proslavljamo Sabor 318 Otaca Prvog Vaseljenskog Sabora. Izabrani Mitropolit Joanikije je podsjetio da Dar Duha Svetoga, koji su apostoli dobili na danu Pedesetnice, „nisu ostali samo na apostolima, nego su se izlili i na njihove naslednike, i izliva se na Crkvu Božiju sve do dana današnjeg.“  Vladika je pojasnio da po riječima apostola Pavla, u Crkvi će uvijek biti teškoće i da će ona uvijek iznova svjedočiti Istinu.

“Naša Istina se nasleđuje, ali se iznova svjedoči svaki put i uvijek je nova. Tako kada su nastali problemi, lažna učenja, lažna svjedočenja, lažni proroci, lažni apostoli su se pojavili koji su propovjedali, reklo bi se, isto hrišćanstvo kao i naše, ali malo drukčije. A to malo drukčije može da vodi u propast. I sveti oci u vrijeme Svetoga cara Konstantina su se sabrali u gradu Nikeji i osudili jeres i Arijevo lažno učenje”, kazao je vladika, podsjetivši da je Arije počeo je da razara Crkvu Božiju kao zajednicu tijela Hristovog.

Tada su Sveti oci definisali i utvrdili vjeru pravoslavnu, iznova je saopštili kroz Simbol vjere koji čitamo na svakoj Svetoj službi:

“I zato je današnji praznik 318 Svetih otaca, koji ulazi u praznovanje Vaznesenja Gospodnjeg, toliko znamenit. Sveti oci su iznova potvrdili vjeru u Hristovo ovaploćenje od Presvete Djeve Bogorodice i svo Njegovo djelo, naznačili smisao Njegovog djela spasonosnog i, naravno, time Svetu crkvu Božiju zaštitili od lažnih učenja. U njihovo vrijeme je trijumfovala Sveta vjera pravoslavna i kao na Trojičindan, kada su sišli ognjeni jezici na Svete učenike i apostole, Božja mudrost i istina se izlila i na Svete oce Prvog vaseljenskog sabora”, besjedio je izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije.

Dalje je naglasio da se sve to produžava i Duh Sveti neprestano izliva darove na žive bogolike ličnosti sabrane u Crkvi Božjoj na Svetoj službi oko Hrista Gospoda, oko Njegovog Svetoga prestola, koje On hrani nebeskim Hljebom da žive novim životom:

“Taj nebeski Hljeb je zapravo sami Hristos Gospod koji se useljava u naša srca i u naše duše, ispunjava ih ognjem i blagodaću i milošću, ljubavlju Duha Svetoga”, poučio je sabrane vladika Joanikije.

On se prisjetio i nedavnih litija, koje su se održavale na samo u Herceg Novom, već u cijeloj Crnoj Gari, kada smo po njegovim riječima bili otjerani van zakona i bili označeni kao neka nazadna zajednica koja treba da nestane, od stane naših bivših vlasti.

„I tada kada smo bili otjerani, bili smo najjači. Zašto? Zato što se ni našta nismo mogli osloniti, osim na Hrista Gospoda. Bili smo sa Hristom na Njegovoj Golgoti i On nas je osnažio svojim Časnim krstom i Duhom svojim Svetim nas objedinio“, kazao je Visokopreosvećeni izabrani Mitropolit Joanikije Vladika i dodao da je Gospod blagoslovio taj narod, koji je ostao sa Njim.

Vladika je istakao da u Herceg Novom imamo jednu lijepu priču. On je čestitao gradonačelniku na ponovnom izboru i zablagodario mu za sve što je činio za Herceg Novi i hramove u tom gradu: „On je uvijek imao otvoreno srce, da mu se možemo obratiti i uvijek je bio sa nama, a to je najvažnije.“

Zablagodario je i gospodinu konzulu Republike Srbije, mudrom čovijeku, koji je takođe uvijek bio sa nama.

Na samom kraju, Njegovo visokopreosveštenstvo izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije je podsjetio vjernike da uvijek budu slobodni i da se uvijk sabiraju u Crkvu Božiju i da se vezuju za Hram Božiji.

U ime sveštenstva hercegnovskog i cijele Boke, protojerej-stavrofor Radomir Nikčević, arhijerejski namjesnik hercegnovski, zablagodario je izabranom Mitroplitu na dolasku i prinijetim molitvama za grad i zdravlje njegovih žitelja, za napredak i umnoženje svakoga dobra, i uručio skromni dar, dikirije i trikirije, simbol arhijerejskog služenja.

“Vladiko, neka vas Gospod prati u sve dane života, neka vaš život bude svetilo svijeće koja će da svijetli svima nama i neka vas Gospod ukrijepi i osnaži na mnogaja i blagaja ljeta!”, kazao je, između ostalog, otac Radomir.

Predsjednik Crkvene opštine Herceg Novi g. Zoran Lazarević je kazao da narod voli izabranog Mitropolita Joanikija, podsjećajući na zajedničku borbu i Trojičindansku zakletvu za odbranu svetinja: “Ovaj narod je žedan i željan pravde, a vidimo da zemaljski poredak ovako krh, lomljiv, nedorečen, ne izgleda baš najpravdenije i zato su se litije okrenule Božjoj pravdi. A ako je neko personifikuje, čestiti vladiko, onda ste to vi. Upravo vas najviše prepoznajemo kao čovjeka koji projavljuje Božiju pravdu na zemlji i zato smo srećni jer ćemo moći zajedno sa vama da istrajavamo na tom putu.”

Današnjim molitvenim sabranjem u Crkvi Svetog Spasa na Toploj, završene su višednevne Spasovdanske svečanosti u Herceg Novom, koje su počele u srijedu, 9. juna. Ovim svečanostima grad Herceg Novi, dočekao je svoje arhijereje i po prvi put ugostio novoizabranog Mitropolita, koji je svojim dolaskom blagoslovio ovaj grad. Današnje bogosluženje još jednom je potvrdilo to, da je Herceg Novi i cijela Boka kotorska, dio našeg naroda koji nikada nije skrenio sa Puta koji vodi u Život, puta koji je Gospod blagoslovio, a naš Otac, Sveti Sava utabao na ovim prostorima.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: