Košarac: Turizam može biti top sektor u BiH | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Košarac: Turizam može biti top sektor u BiH

Izvor: RTRS | Datum:28.06.2021.

Turizam može biti top sektor u BiH, jer ima dobru polaznu osnovu za razvoj, ali je potrebno da se kroz jasno definisane politike učini održivijim i organizovanijim, ocijenio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.
 
Košarac je uoči otvaranja konferencije "Turizam kao prekretnica ekonomskog oporavka" istakao da BiH ima tradicionalan pristup turizmu i da je aktivnosti na tom planu potrebno usmjeriti ka edukaciji.

- Turizam treba da bude naš proizvod, proizvod Republike Srpske i Federacije BiH, a ne neki evropski standard ili nešto što je nametnuto od bilo koga ko dolazi u BiH. To je naša šansa - rekao je Košarac novinarima u Sarajevu i dodao da na tom putu treba iskoristiti dobru priliku i dostupnu međunarodnu pomoć.

On je podsjetio na statističke podatke prema kojima je BiH u periodu od 2010. do 2019. godine u sektoru turizma imala rast od čak 250 odsto, ali da je u prošloj godini, zbog smanjenog broja putovanja i posjeta usljed pandemije virusa korona, zabilježen pad od 67,3 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Košarac se založio za održavanje investicionog foruma za sektor turizma u BiH, na koji bi bili prisutni predstavnici međunarodnih finansijskih institucija i domaćeg turističkog sektora.

- Kada je u pitanju strateški pristup, izrada strateških dokumenata, želim da afirmišem potpunu koordinaciju aktivnosti sa svim entitetskim tijelima. Ne želim da promovišemo ideju nametanja rješenja sa zajedničkog nivoa. Želim da zajedno, jer su to ustavne nadležnosti entiteta, radimo na strateškim dokumentima kao što smo radili kada su u pitanju ruralni razvoji i razvoj energetike - zaključio je Košarac.

Specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler smatra da učešće turizma u BDP BiH sa sadašnjih oko 10 odsto može porasti na 15 ili čak 20 odsto.

Govoreći o današnjoj konferenciji, Satler je naveo da će biti razgovarano o potencijalu turizma, te predstavljena analiza ovog sektora.

- EU je u protekloj deceniji izdvojila više od 10 miliona evra za sektor turizma, a za vrijeme pandemije virusa korona više od 1,5 miliona evra za podršku malim i srednjim preduzećima - istakao je Satler i naglasio spremnost EU da se ova pomoć nastavi i intenzivira pod uslovom da postoji usvojen strateški okvir.

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson složio se sa ocjenom da turizam može biti top sektor u BiH, navodeći da se postavlja pitanje kako do toga doći.

Ističući da je turizam pretrpio veliki udar u doba pandemije virusa korona, zbog čega su u ovom i sektoru ugostiteljstva bila masovna otpuštanja, Nelson je podsjetio da Američka agencija za međunarodni razvoj /USAID/ radi sa domaćim partnerima kako bi se postojeća situacija u ovom sektoru popravila, između ostalog i marketinškim plasiranjem informacija o atraktivnosti BiH.

Navodeći da je Svjetski ekonomski forum BiH rangirao na 105. od 143 mjesta prema njihovom indeksu konkurentnosti u sektoru putovanja i turizma, Nelson je rekao da je ostalo mnogo toga da se postigne u ovom sektoru i proširi ponuda i da ima dosta prostora za napredak u čemu pomaže i USAID.

- Kako bi se maksimalno iskoristio potencijal sektora turizma i omogućio trajniji prosperitet u BiH, USAID je pokrenuo novi program u BiH pod nazivom "Turizam", u okviru kojeg će u narednih pet godina biti investirano 20 miliona dolara - dodao je Nelson, poručujući da se jačanjem turizma jačaju i ostali sektori, prije svega poljoprivreda, prevoz i oglašavanje.

Rezidentni predstavnik Razvojnog programa UN /UNDP/ Stelijana Nedera smatra da BiH raspolaže ogromnim prirodnim potencijalima, ali da oni nisu dovoljno iskorišteni.

- UNDP je radio i nastavlja raditi sa zaštićenim područjima u BiH, prije svega mislimo na parkove prirode i jačanje menadžmenta koji će omogućiti otvaranje ovih ljepota za više posjetilaca - precizirala je Nedera.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: