Sindikat građevinarstva poziva ministarstvo „Propišite temperature na kojima PRESTAJE RAD“ | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Sindikat građevinarstva poziva ministarstvo „Propišite temperature na kojima PRESTAJE RAD“

Izvor: Hercegovina press | Datum:17.08.2021.

Ministarstvo rada RS mora konačno donijeti uredbu kojom će propisati visinu temperature na kojoj radnici moraju obustaviti posao.

Poručili su ovo iz Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti RS, upozoravajući na ekstremne temperature koje su posljednjih dana harale regionom i dostizale i 40 stepeni Celzijusovih u gradovima.

Mada se svakog ljeta apeluje na poslodavce da tokom tropskih vrućina preraspodijele radno vrijeme kako bi zaštitili svoje zaposlene, to na kraju nema efekta, naglašavaju sindikalci.

– Nemamo informaciju, niti sam lično vidjela da je iko sklonio svoje ljude sa gradilišta. U važećim propisima navodi se da poslodavci mogu da izvrše preraspodjelu radnog vremena, ali to ne znači da oni to moraju i uraditi. Poslodavci definitivno nemaju čega da se pridržavaju i za njih 40 stepeni nije nikakav razlog da ljude sklone sa vrućine – ističe predsjednica Sindikata Dragana Vrabičić.

Na ministarstvu rada je zato da konačno pripremi određeni akt kojim će nametnuti poslodavcima da zaštite ljudske živote, naglašavaju sindikalci.

– Ovaj put stvarno apelujemo na ministarstvo rada da već jednom propiše koje su to temperature na kojima su poslodavci obavezni prerasporediti radno vrijeme i ljude skloniti sa vrućine – precizira Vrabičićeva.

Nakon visokih temperatura vazduha koje su zabilježene za vikend, meteoalarm je i juče izdao narandžasto upozorenje za veći dio BiH. Na području Banjaluke, Foče, Tuzle, Prijedora, Trebinja i Višegrada, najviša temperatura je bila oko 38 stepeni Celzijusovih, za područje Mostara prognozirano je oko 37 stepeni, dok je u Sarajevu i Bihaću bilo oko 36 stepeni. Građanima, posebno hroničnim pacijentima, savjetuje se da izbjegavaju boravak na otvorenom od 10 do 17 časova i da unose dovoljne količine vode.

 

Srpskainfo

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: