Raste broj žrtava na Haitiju | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Raste broj žrtava na Haitiju

Izvor: RTRS | Datum:17.08.2021.

Broj žrtava razornog zemljotresa na Haitiju popeo se na 1.419, dok je povrijeđeno 6.000 osoba, saopštila je Karipska civilna zaštita. Potragu za preživjelima otežava tropski ciklon Grejs.
 

Tropski ciklon Grejs pogodilo je Haiti sa obilnim padavinama, samo par dana nakon snažnog zemljotresa što je hiljadama ugroženih ljudi izazvalo dodatne probleme, a prenatrpanim bolnicama i spasiocima otežalo rad.

Jaka kiša i vetar pogodili jugozapadno područje zemlje, koje je najteže nastradalo u zemljotresu u subotu, a zvaničnici su upozorili da bi padavine u nekim područjima mogle dostići 38 centimetara prije nego oluja prođe. Obilne kiše zabilježene su i u glavnom gradu Port o Prensu.

Oluja i kiša povećavaju opasnost od klizišta i poplava u trenutku kada je državna Agencija za civilnu zaštitu potvrdila već 1.419 smrtnih slučajeva u zemljotresu, a broj povrijeđenih osoba je povećan na 6.000, od kojih mnogi čekaju na medicinsku pomoć i leže po hodnicima, terasama i napolju ispred bolnica u ekstremnim vremenskim uslovima.

Zemljotres jačine 7,2 jedinice Rihterove skale pogodio je u subotu Haiti. Epicentar zemljotresa bio je osam kilometara od grada Peti Trud Nip, oko 150 kilometara zapadno od glavnog grada Port o Prensa, na 10 kilometara dubine.

U zemljotresu je potpuno uništeno više od 7.000 domova, a skoro još 5.000 oštećeno, čime je oko 30.000 porodica ostalo bez krova nad glavom. Bolnice, škole, trgovinski objekti i crkve su takođe uništene ili teško oštećene.

Zemljotres je skoro u potpunosti uništio neke gradove na jugozapadu, u posljednjoj katastrofi koja je zadesila državu, nakon što se stanovnici Haitija već bore sa pandemijom virusa, korona, nasiljem bandi, pogoršanjem siromaštva i politickim tenzijama nakon ubistva predsjednika Žovenela Moiza 7. jula.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: