Hrvatskoj dozvoljeno da proizvodi kovanice s likom Tesle | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Hrvatskoj dozvoljeno da proizvodi kovanice s likom Tesle

Izvor: RTRS | Datum:11.09.2021.

Hrvatska je juče i zvanično dobila dozvolu da počne proizvodnju evrokovanica.


 

U Brdu kod Kranja potpisan je Memorandum o razumijevanju između Hrvatske, Evropske komisije i država članica Evrozone.

- Potpisivanje Memoranduma važan je simbolični, ali i praktični korak na hrvatskom putu prema uvođenju evra - izjavio je evropski povjerenik Paolo Đentiloni.

Memorandumom o razumijevanju pravno se pokrivaju svi elementi izrade posebnih "hrvatskih" kovanica evra i evrocenti. Naime, svaka zemlja članica Evrozone ima mogućnost stavljanja nekog nacionalnog motiva na jednu stranu evrokovanica. Nakon provedene javne rasprave, hrvatska vlada još je objavila da će šahovnica biti podloga na svima, a da će na kovanici od dva evra stajati karta Hrvatske, na kovanici od jednog evra životinja kuna, Nikola Tesla na kovanicama od 50, 20 i 10 centi, te glagoljica na kovanicama od 5, 2 i 1 centa.

Hrvatska sada može da preuzme potrebnu tehničku dokumentaciju za kovanje probnih otkova koji će se koristiti za provjeru tehničke prikladnosti budućih evrokovanica za prodajne automate i mašine za obradu kovanica. Međutim, prije uvođenja jedinstvene evropske valute Hrvatska mora da ispuni sve kriterije iz Mastrihta i ostvari dalji napredak u tehničkim pripremama.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: