Нове мјере у Црној Гори | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Нове мјере у Црној Гори

Извор: hercegovinapress | Датум:08.10.2021.

Директор Института за јавно здравље Црне Горе (ИЈЗЦГ) Игир Галић саопштио је данас нове мјере у борби против корона вируса у земљи, од којих је једна да се укида ковид потврда за одређене објекте.

Он је казао да је број новообољелих опао за 40 одсто за двије седмице, а да је број преминулих мањи за 18 одсто.

– Од суботе 9. октобра укида се национална дигитална ковид потврда за улазак у тржне центре, пословне центре и пословне центре који имају више од 1.000 квадратних метара простора – казао је Галић, преносе подгоричке Вијести.

Он је рекао да се самоизолација скраћује са 14 на десет дана.

Број новообољелих од новог корона вируса у посљедње двије седмице (од 23. септембра до 6. октобра) опао је 40 одсто у односу на двије седмице прије тог периода (од 9. септембра до 22. септембра). Број хоспитализованих 5. октобра је око 11 одсто мањи у односу на 9. септембар. У посљедње двије седмице укупан број преминулих је за око 18 процената мањи у односу на укупан број преминулих двије седмице раније – истакао је Галић.

Он је рекао да је сходно свему, Влада Црне Горе одлучила да мјере у борби против корона вируса буду прилагођене стању на терену.

– Стога, од суботе, 9. октобра укида се Национална дигитална ЦОВИД потврда као услов за улазак у тржне центре, пословне центре и пословне зграде које имају више од 1.000 метара квадратних простора. Подсећамо да је Влада Црне Горе раније одлучила да се Националне дигиталне ЦОВИД потврде, иако је било најављено као могућност, од сутра не уводе као услов приликом уласка у прехрамбене продавнице које имају више од хиљада метара квадратних простора – рекао је он.

Директор ИЈЗЦГ је казао да у складу са очекивањем да се Црна Гора придружи ЕУ дигиталном ЦОВИД сертификату, трајање изолације се скраћује са 14 на десет дана, односно један од елемената дигиталне КОВИД потврде је позитиван ПЦР тест који је старији од десет и није старији од 180 дана.

– Остали елементи дигиталне ковид потврде су: Да је лице у потпуности вакцинисано, независно од тога колико је дана прошло од ревакцинације; Да особа посједује негативан ПЦР тест на ЦОВИД-19 који није старији од 72 сата; Да особа посједује негативан брзи антигенски тест који није старији од 48 сати. Подсјетићу да је предсједница Европске комисије, Урсула фон дер Лајен током посјете Институту за јавно здравље поручила да ће Брисел позитивно одговорити на захтјев Црне Горе да постане део ЕУ дигиталног сертификата – казао је Галић, преноси Блиц.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: