Dugoročna prognoza za Evropu: Kakvo nas vrijeme očekuje ove zime na Balkanu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Dugoročna prognoza za Evropu: Kakvo nas vrijeme očekuje ove zime na Balkanu

Izvor: Hercegovina press | Datum:21.10.2021.

Kalendarska jesen još uvijek nije došla do svoje polovine, ali meteorolozi AccuWeathera već otkrivaju kakve nas to vremenske prilike očekuju tokom zime te su ove sedmice objavili svoju godišnju zimsku prognozu za Evropu.

Kako bi pomogao stanovnicima širom kontinenta da se pripreme za zimske dane, meteorolozi Tyler Roys i Alan Reppert objavili su dugoročnu prognozu vremena za Evropu.

Južna Evropa

Na mnogo načina predstojeća zima u južnom dijelu kontinenta bit će slična prošlogodišnjoj zimi.

Prema Roysovim riječima, oluje će ove zime biti u stalnom porastu širom Španije i južne Francuske. Nije iznenađujuće da će jaki vjetrovi biti primarna opasnost uz obilne padavine.


„Svaka oluja koja u početku utječe na Španiju ili južnu Francusku može čak dovesti do nepovoljnih vremenskih prilika. Čak i bez oluja, dijelove južne Evrope čeka vlažna zima“, predviđa Roys.

Prema najavama, ove zime obilna vlaga stići će s Mediterana u Italiju, Balkan i veći dio Turske. Meterolog Reppert predviđa da zbog ovog stalnog toka vlage ova područja očekuje oluja za olujom.

Nakon rekordno velikih kišnih padavina, koje su ove jeseni zahvatile područja duž Mediterana, uključujući južnu Francusku i Italiju, čak i umjerene količine padavina mogle bi rezultirati nabujalim rijekama, što bi moglo uzrokovati poplave.

Meteorolozi predviđaju da će dio južne Evrope zaobići najgore olujno vrijeme. Predviđa se da će se južni Portugal i jugozapadna Španija ove zime suočiti s periodima mirnog vremena.

„Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne za sezonu. Međutim, temperature u dijelovima Italije, Grčke i Balkana mogu se ponekad popeti iznad normalnih„, kaže Roys.

Istočna Evropa

Za razliku od područja na koje utječe Sredozemno more, meterolozi AccuWeathera kažu da će unutrašnji dijelovi istočne Evrope ove zime biti u fokusu zbog neuobičajeno hladnog zraka.

Područje s najvećim rizikom od niskih temperatura ove zime uključuje dijelove od centralne Ukrajine, na sjeveru do Latvije i Estonije te na zapadu do Slovačke i Poljske.

Svaka oluja koja pređe Balkan i krene na sjever u centralnu Ukrajinu i sjeverna područja vjerovatno će naići na obilje hladnog zraka koji je već prisutan. Sudar vlage s oštrim zrakom dovest će do čestih perioda smjene kiše i snijega u većem dijelu unutrašnjosti istočne Evrope.

Sjeverna Evropa

Za razliku od olujnog pandana na jugu, ne predviđa se da će se sjeverna Evropa ove zime suočiti s nestabilnim vremenom.

„Olujni vjetrovi ove zime neće se često kretati od zapada prema istoku, što će rezultirati sušnim vremenom za područje Velike Britanije, Irske, Njemačke, Danske, Norveške i Švedske„, objasnio je Roys.

Sušnija zima dobra je vijest za neke dijelove regije koji su ovog ljeta pretrpjeli nezapamćene poplave. U julu su katastrofalne poplave odnijele više od 180 života u Njemačkoj, Belgiji i Nizozemskoj.

Osim toga, ne očekuje se da će temperature biti sklone ekstremnim varijacijama u prvoj polovini zime.

Agencije


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: