Šta je pelet i kako provjeriti njegov kvalitet? | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Šta je pelet i kako provjeriti njegov kvalitet?

Izvor: ATV | Datum:26.10.2021.

Peleti su energetsko gorivo koje se dobija tehnološkim postupkom mljevenja, sušenja i presovanja raznih biomaterijala, najčešće drveta. Pelet se koristi za grijanje te ima visoku energetsku učinkovitost. Peći i kotlovi na pelet opremeljni su automatikom, za skladištenje peleta potreban je mali prostor i cjelokupan proces grijanja nije toliko “prljav” i zahtjevan (kao kod drva npr.); a to su sve razlozi rastuće popularnosti ovog načina grijanja.

Današnje tržište preplavljeno je peletima raznih proizvođača, domaćih i inostranih, pa ćemo vas uputiti na šta je potrebno obratiti pažnju prilikom kupovine navedenog energenta.

Kako bi osigurali što bolji i kvalitetniji rad vaše peći te maksimalno iskoristili njene mogućnosti , potrebno je izabrati što kvalitetniji pelet.

Karakteristike kvalitetnog peleta

Idealan pelet dobija se mješavinom 20% mekog (npr. smreka, topola, lipa) i 80% tvrdog (npr. bukva, jasen, grab, hrast) drveta. Nije dozvoljeno dodavati hemijske aditive u pelete, iako se smiju koristiti aditivi za bolje presovanje peleta, ali oni ne smiju prelaziti 2% sastava.

Pelet mora zadovoljiti sljedeće standarde:

∙ Promjer: 6mm (dozvoljeno od 4 do 10mm)

∙ Dužina: 30 mm (do 5 x promjer)

∙ Gustina: od 1,12 kg/dm3

∙ Sadržaj vode: manje od 10,0%

∙ Abrazija: manje od 2%

∙ Mehanička tvrdoća: više od 97,5%

∙ Sadržaj pepela na 815°C: manje od 0,7%

∙ Energetska snaga: više od 18 MJ/kg

 

Promjer i dužina su bitni kako ne bi došlo do začepljenja transportera u slučaju neadekvatnih dimenzija peleta. Pazite da peleti ne budu duži od 10mm.

Veća gustina znači veću težinu peleta, samim time i bolju tvrdoću.

Vlažnost peleta ne smije biti veća od 10% – što je manja spomenuta vrijednost, to je pelet kvalitetniji.

Vrlo mala količina pepela koji ostaje nakon izgaranja peleta označava čisto gorivo s neutralnim CO2.

Mehanička tvrdoća – niža vrijednost predstavlja kvalitetniji pelet. Što se pelet manje mrvi i što je manje prašine, to je više mjesta u spremniku za izgaranje peleta.

Kako odabrati najbolji pelet?

Najtraženiji je pelet od bukve budući da ima najveću energetsku vrijednost (4200 kcal/kg), dok je npr. jelovina manje energetske vrijednosti, ali duže izgara zbog nešto veće količine smole.

Kako bi bili sigurni da koristite kvalitetan pelet držite se slijedećih uputstava:

∙ Kupujte pelete sa certifikatom

∙ Kvalitetni peleti moraju mirisati po drvetu;

∙ Peleti se pritiskom u ruci moraju lomiti (a ne pucati);

∙ U vreći i po samim peletima bi trebalo biti što manje prašine;

∙ Jednostavan test kvaliteta: pelet potopite u čaši vode – treba potonuti i nabubriti, a voda mora ostati bistra (pelet će se raspasti, a piljevina biti vidljiva).


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: