Osuda incidenta u Doboju i podrška zaposlenima u Službi hitne pomoći | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Osuda incidenta u Doboju i podrška zaposlenima u Službi hitne pomoći

Izvor: RTRS | Datum:11.11.2021.

Udruženje doktora urgentne medicine Republike Srpske najoštrije osuđuje incident koji se dogodio noćas kada je lice koje je držalo bombu zloupotrijebilo sanitetsko vozilo, ugrozilo osoblje i nekoliko časova redukovalo proces rada u hitnoj medicinskoj pomoći Doma zdravlja Doboj.
 

- Dajemo podršku zaposlenima koji su nastavili s radom u otežanim i izmijenjenim okolnostima u podrumskim prostorijama, dok se incident sa osobom koja je držala bombu u sanitetu, na sreću, nije završio ni po koga sa tragičnim ishodom - saopšteno je iz Udruženja doktora urgentne medicine Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da je, po informacijama dobijenim od kolega iz Doboja, situacija bila izuzetno napeta, zabrinjavajuća i njen ishod se nije mogao predvidjeti sve do konačnog rješenja, kada je policija reagovala pravovremeno i prisebno.

- Zaposleni u službama hitne pomoći su vrlo često izloženi različitim incidentnim situacijama, kako na terenu, tako i u prostorijama gdje rade. Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske je unazad nekoliko godina u više navrata tražio od relevantnih institucija da se zdravstvenim radnicima dodijeli status službenog lica ili bar da se napad na zdravstvenog radnika tretira kao napad na službeno lice, što još nije riješeno - navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja doktora urgentne medicine Republike Srpske navode da se u sličnim situacijama u napadu na zdravstvenog radnika, kada se u zaštitu pozove policija, osim što policija podnosi prekršajnu prijavu, zdravstveni radnik se tretira kao i svaki drugi građanin, bez obzira što je na službenom zadatku i što nastali problem nije lične prirode.

- Vrlo smo iznenađeni negativnim komentarima na društvenim mrežama, koji podstrekavaju građanstvo nesuvislim komentarima praktično na linč radnika u zdravstvu, koji su iznijeli najveći teret u radu sa pacijentima pogotovo u toku epidemije, a i mimo nje, radeći svoj posao maksimalno požrtvovano i savjesno - navedeno je u saopštenju.

Pripadnici Žandarmerije sinoć su u Doboju riješili kriznu situaciju i oduzeli dvije ručne bombe od muškarca koji je bio u sanitetskom vozilu ispred Službe hitne pomoći Doma zdravlja.

Policija je na nekoliko časova blokirala prostor oko Doma zdravlja nakon dojave da jedno lice u sanitetskom vozilu ima bombu. Muškarac je bio sam u vozilu, a pripadnici policije su ga poslije nekoliko časova pregovora uspjeli izvesti iz vozila.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: