Поплаве у Канади одсјекле од свијета 18.000 људи (ВИДЕО) | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Поплаве у Канади одсјекле од свијета 18.000 људи (ВИДЕО)

Извор: RTRS | Датум:19.11.2021.

Екипе хитне помоћи и даље покушавају да дођу до 18.000 људи у Британској Колумбији који су одсјечени од свијета након што су поплаве и клизишта уништили путеве, куће и мостове, што би могла да буде најскупља природна катастрофа у историји Канаде.
 

Премијер Британске Колумбије Џон Хорган прогласио је ванредно стање и рекао да ће се број погинулих повећати у односу на до сада потврђен један смртни случај.

Полиција наводи да се још четири особе воде као нестале.

Повлачење поплавних вода помогло је спасилачким напорима, али је обилна киша блокирала читаве градове у тој провинцији, као и приступ највећој луци у земљи у Ванкуверу, пореметивши већ напете глобалне ланце снабдијевања, преноси агенција Ројтерс.

Многи од погођених градова налазе се у планинским областима источно и сјевероисточно од Ванкувера гдје је ограничен приступ.

Министри покрајинске владе поручили су на јучерашњој конференцији за новинаре да неки велики ауто-путеви полако почињу поново да се отварају.

Међутим, поједини градови су пријавили несташицу горива, а замјеник премијера Мајк Фарнворт је изјавио да покрајина разматра увоз горива из Сједињених Држава или сусједне Алберте.

У Отави, савезни министар за приправност у ванредним ситуацијама Бил Блер је рекао да су ријечни токови почели да опадају, али да је ситуација и даље критична.

Званична Отава је обећала да ће послати стотине припадника ваздухопловних снага у Британску Колумбију, од којих су први већ пристигли. Хиљаде других је у приправности.

Купци су испразнили полице са намирницама, а покрајинска министарка пољопривреде Лана Попам поручује да је снабдијевање храном сигурно и да "свакако нећемо остати без хране".

Поплаве су погодиле и америчку савезну државу Вашингтон.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: