Polaganje cvijeća na spomen ploču na Ruskom groblju u Bileći | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Polaganje cvijeća na spomen ploču na Ruskom groblju u Bileći

Izvor: Radio Bileca | Datum:20.11.2021.

Polaganjem cvijeća na spomen ploču na Ruskom groblju u Bileći počela je dvodnevna posjeta ruske delegacije našoj opštini. Delegaciju predvodi gradonačelnik Velikog Rostova Andrej Vasiljevič Losu. Ovom posjetom obilježava se i stogodišnjica dolaska Donskog kadetskog korpusa u Bileću.


„Veće braće i većih prijatelja od Srba mi nemamo. Mnogo vam hvala što poštujete i čuvate sjećanje na Ruse koji su živjeli na vašim prostorima“, rekao je gradonačelnik Velikog Rostova Andrej Vasiljevič Losu.
Ova posjeta plod je dogovora koje je tokom boravka u Rusiji uspostavio tadašnji v.d. direktora Turističke organizacije Bileća Mladen Tepavčević. U Bileću su danas došli i ataše Ambasade Ruske Federacije Dmitri Vukašev, predsjednica Rusko-srpske fondacije za kulturu i naslijeđe Natalija Šatilova, direktor Kadetske škole „Evgenije Rodijonov“ iz Velikog Rostova Aleksandar Frijazimov. Događaj su upotpunili i članovi Moto kluba „Noćni vukovi“.
Načelnik opštine Bileća Veselin Vujović u svom obraćanju prijateljima iz Rusije rekao je da gdje su kosti jednoga naroda, tu je i njegova teritorija, prema tome vi ste na svojoj teritoriji.
„Čast mi je što se danas poklanjamo sjenama onih koji su kao nevoljnici protjerani iz svoje zemlje našli spas u Bileći. Meni kao potomku tih ljudi koji su pomogli braću Ruse je posebna čast i ponos što ste danas sa nama. Rusi nama pomažu od postanka, to je naš stariji brat, ljubav našeg naroda je uvijek bila prisutna i voljećemo se dok je vijeka i svijeta“, rekao je načelnik Vujović.
Vujović je izrazio nadu da ćemo uvijek njegovati tradiciju dobrih odnosa i da će ovo prijateljstvo dugo trajati.
Pukovnik u penziji Vidoje Kovačević, u vrijeme rata major na dužnosti načelnika Štaba 63. padobranske brigade, neposredni učesnik borbenih dejstava na Košarama kaže da je pet lijepih godina služio u Bileći, a da nije znao za postojanje ovog groblja.
„Veliko mi je zadovoljstvo i čast što mi ne zaboravljamo ljude koji su dali doprinos za slobodu naših predaka, jer i u trenucima kada smo se opirali NATO agresiji na srpski narod tu su bili dobrovoljci, braća iz Rusije. Zajedno sa njima podizali smo moral srpskog naroda“, kaže penzionisani pukovnik Vidoje Kovačević.


Posjeta delegacije iz Rusije biće nastavljena sutra kada će ruski prijatelji prisustvovati svetoj arhijerejskoj liturgiji u hramu Svetog Mihaila, a nakon toga biće upriličeno potpisivanje Protokola o saradnji.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: