Mladi Hercegovci u Novom Sadu imaju svoj dom! | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Mladi Hercegovci u Novom Sadu imaju svoj dom!

Datum:15.04.2015.
  • Udruženje Srba Hercegovaca i prijatelja u Srbiji sa sjedištem u Novom Sadu funkcioniše već četvrt vijeka. Rad se odvija se preko šest komisija. Predstavljamo Komisiju za rad sa mladima postoji od 2009. godine.

SLIKA 2Mladi članovi Udruženja prilikom posjete Muzeju grada Novog Sada


Na početku rada ove Komisije glavni akcenat je stavljen na povećanje broja mladih članova. Danas ih ima više od 150, što predstavlja četvrtinu ukupnog članstva najmasovnijeg hercegovačkog udruženja u Srbiji.

Možda je najveća prednost Udruženja što ne poznaje lokalne podjele. Nije važno ko je iz Trebinja, Gacka, Nevesinja, Bileće, Ljubinja…Ovdje svi dišu za Hercegovinu.

Bojan Milenić je od samog formiranja ove Komisije na njenom čelu. U razgovoru, za najposećeniji hercegovački portal u Srbiji, priča o počecima rada ove Komisije, kao i o planovima za budućnost.

– Član sam Udruženja od 2009. godine i angažovao sam se oko upoznavanja mladih sa postojanjem i aktivnostima Udruženja, jer mnogi tada nisu imali skoro nikakvih informacija o Udruženju. Na samom početku učlanilo se oko 30-ak mladih ljudi, uglavnom studenata.

Novi Sad broji dosta studenata iz Hercegovine, zašto nije bilo više zainteresovanih?

– Bilo je i onih koji su pitali kakvu imaju korist od Udruženja ako se učlane. Odgovorio sam im pitanjem „A šta si ti spreman da uradiš za Udruženje?“ Na kraju mi je drago što takvi nikad nisu došli. Većina članova Udruženje doživljava kao drugu kuću. Živimo u Panonskoj ravnici daleko od Hercegovačkih brda i dolova, ali nismo zaboravili odakle smo došli. Prati nas osjećaj da smo dužni zavičaju. Često se vodim mišlju našeg zemljaka Vojislava Gnjata koji kaže “Čovjek može da bira djevojku, prijatelja, druga ali ne može zavičaj i majku i toj ljubavi nevjerestvo je nepoznato“ . Koliko god taj “dug“ vraćali i dalje smo u obavezi da pomažemo zavičaj…

Koje su aktivnosti Udruženja?

– Od nekih redovnih dešavanja izdvojio bi sastanke i druženja mladih gdje se prosječno jednom mjesečno sastajemo u kancelarijama Udruženja. Pored druženja uvijek čujemo neke nove korisne informacije, razmjenimo vijesti iz zavičaja, a ako postoji neki problem pokušavamo da ga zajednički riješimo. Na početku godine iznosimo plan i okvirno određujemo vrijeme realizacije. Svake godine aktivno učestvujemo u organizaciji tradicionalne Hercegovačke večeri-sijela i svih drugih manifestacija koje organizuje naše Udruženje. Tokom proljećnih mjeseci prikupljamo potreban reklamni materijal i ostale informacije koje su vezane za upis na fakultete Novosadskog univerziteta. Sa tim materijalom i prezentacijom u aprilu i maju odlazimo u Hercegovinu u srednje škole gdje maturante upoznajemo prije svega o postojanju Udruženja i radu Komisije za rad sa mladima, pa zatim predstavljamo fakultete. Nije naš cilj da favorizujemo neki fakultet niti Univerzitet, ne vršimo pritisak ni na koga već želimo da pomognemo onima koji su se odlučili da svoje obrazovanje nastave u Novom Sadu.

Ipak, Udruženje stimuliše najbolje studente?

– Od 2010. god pa do danas, na kraju svake godine,organizujemo konkurs za izbor najboljih studenata članova Udruženja. Nagrade su skromne, ali svim do sada nagrađenim studentima više od novčane nagrade znači priznanje i predstavljanje na tradicionalnom Hercegovackom sijelu koje se svake godine organizuje 13. januara. Hercegovci po navici Srpsku Novu godinu dočeuju u Novom Sadu i tu bude i više od 500 gostiju, zato baš tada i predstavljamo naše najbolje studente. Vrijeme je teško svi smo toga svjesni ali smo ipak optimisti i nadamo se da će neko od naših privrednika da se više angažuju kada su u pitanju mladi i najbolji studenti. Poseban akcenat u 2015. godini želimo da stavimo na povezivanje mladih članova i naših privrednika sa ciljem poslovnog angažovanja mladih.

SLIKA 1Predsjednik Komisije za rad sa mladima Bojan Milenić predstavlja najbolje studente

 

Da li ste imali još neke aktivnosti?

– Tokom 2014. godine u jednom od novosadskih lokala organizovali smo dvije večeri za mlade koja je nosila naziv “Veče Hercegovaca i prijatelja“ na kojoj se skupilo preko 200 mladih. Prva takva veče organizovana je krajem maja, a imala je humanitarni karakter gdje smo skupljali pomoć za poplavom ugrožena područja. Naši mladi su od prvog do posljednjeg dana vanrednog stanja pomagali koliko su mogli i gdje su mogli. Bilo nas je i na nasipima u Šapcu i Srem. Mitrovici, u skladištima za punjenje džakova sa pjeskom, na fakultetima koji su takođe učestvovali u prikupljanju pomoći. Pomoć koju smo skupili preko Novosadskog univerziteta je prosleđena u Doboj, Bijeljinu i Obrenovac. Druga veče je imala zabavni karakter a organizovana je u oktobru. U prepunom lokalu zračila je ljepota naših Hercegovki a tokom večeri čula se i ganga.

Na kraju svake godine sumiramo rezultate rada i svi zajedno pravimo program rada za narednu godinu. U pripremi programa za 2015.godinu bilo je uključeno dosta mladih i na taj način smo napravili jedan duži program od 17. tačaka. U ovoj godini izdvajamo sljedeće aktivnosti:

  • Nastavljamo sa učlanjivanjem mladih članova, kao i angažovanje članova koji u posljednje vrijeme nisu aktivni;

  • Povezivanje mladih i privrednika u cilju poslovnog angažovanja

  • Stručna predavanja iz različitih oblasti (kultura, istorija…)

  • Nastavljamo sa aktivnostima iz prethodnih godina a to su: Promocija Udruženja i NS fakulteta u srednjim školama u Hercegovini, pomoć brucošima, Konkurs za izbor najboljih studenata, organizovanje zabavne večeri za mlade,

  • U planu je posjeta Fruškogorskim manastirima kao jednodnevni izlet

  • Želimo da aktivno učestvujemo na nekom od konkursa, samostalno ili sa nekim sličnim Udruženjem

  • U planu su nastupi na sportskim i kulturnim manifestacijama kako u Srbiji tako i u Hercegovini

  • Od ove godine na inicijativu naše aktivne članice Lane Palavestra krenućemo sa prezentacijom Hercegovine i edukacijom djece predškolskog i školskog uzrasta a glavni cilj biće upoznavanje mladih čiji su korjeni iz Hercegovine, sa karakteristika Hercegovine.

SLIKA 3Mladi članovi na tradicionalnom Hercegovačkom sijelu, restoran Ribarac 13.01.2015.

 

Koliko često se menjaju kadrovi u Komisijama?

– Poslije pet godina provedenih na mjestu predsjednika Komisije za rad sa mladima, upoznao sam dosta naših zemljaka i zemljakinja i mogu sa ponosom da kažem da Udruženje ima lijepu i pametnu mladost. Zato smo početkom aprila pokrenuli inicijativu da se sastav komisije promjeni, da se uključivanjem mlađih članova koji su bili maksimalno aktivni u proteklom periodu unese jedna nova energija, nove ideje…  Moju “obavezu“ će preuzeti Marko Brnjoš, a umjesto članice Jelene Grubačić dolazi Bojan Kokotović, dok treći član Komisije ostaje Milija Stojanović. O novim članovima Komisije suvišne su riječi, jer o njima govore rezultati. Mogu samo reći da sam jako srećan i ponosan što ih poznajem i što su članovi našeg Udruženja. Članovi komisije su zaduženi za dalji rad i koordiniranje, a svi mladi imaju obavezu da pomognu u težnji stvaranja zajedničkih ciljeva i programa rada. .

Bojan Milenić je predložio Marka Brnjoša za novog predsjednika Komisije za rad sa mladima.

– Nadam se da ću zajedno sa ostalim članovima Komisije i svim ostalim mladim članovima Udruženja nastaviti sa radom tamo gdje je Bojan stao. Novim idejama i energijom želimo da u rad uključimo što veći broj mladih i na taj način podignemo rad na veći nivo. Takođe,  u narednom periodu radićemo na na projektima koji imaju za cilj da na mlađe generacije prenesemo hercegovački duh i plemenitost, da čuvamo i njegujemo našu kulturu i tradiciju – zaključuje Marko Brnjoš.


Izvor: Slobodna HercegovinaKategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: