Андрићево налив перо на поклон Музеју Нобелове награде | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Андрићево налив перо на поклон Музеју Нобелове награде

Извор: RTRS | Датум:14.12.2021.

Налив перо Иве Анрића из личне колекције која се чува у његовом спомен-музеју у Београду биће трајно поклоњено Музеју нобелове награде у Штокхолму, изјавила је вечерас директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић.


 

- Пракса је да свака земља која има свог нобеловца нешто од личних предмета веома малих димензија поклони музеју у Штокхолму. Ми смо нажалост у неком малом закашњењу од 60 година, али ћемо поклонити једно мало налив перо које ће подсјећати на нашег нобеловца - рекла је Медаковићева за Танјуг.

Према њеним ријечима, музеј на Андрићевом венцу 8 посједује велику колекцију пишчевих оловака и пера, од којих и нека луксузнија, а у Штокхолм иде једно од налив пера "којима је заиста писао своје радове, и то је коришћен предмет са којим је можда настало неко од чувених дјела".

Одлука да се 60 година од како је Андрићу уручена Нобелова награда за књижевност у Штокхолму коначно тамо пошаље један предмет из његове колекције дошла је на иницијативу министарке културе Србије Маје Гојковић.

Приликом посљедње посјете Шведској Гојковић је примијетила да у штокхолмском Музеју ниједног предмета српског нобеловца.

- У самом договору и иницијативи да се уради нешто на легату Спомен-музеја Иве Андрића, између осталог, договорили смо се да сада обавимо то. Није нешто круцијално и важно, али је лијепа пракса која повезује све нобеловце и земље - рекла је Медаковићева.

Додала је да би Андрићево налив перо било испоручено и раније, али су се испријечиле строге пандемијске мјере, док је за очекивати да ће предмет српског нобеловца бити изложен у Штокхолму од идуће године.

Гојковићева је вечерас свечано отворила обновљену сталну поставку Музеја Иве Андрића поводом 60 година од додјеле Нобелове награде писцу романа "На дрини ћуприја", "Травничка хроника", "Проклета авлија" и других знаменитих дјела.

Пред бројним представницима дипломатског кора и новинарима, Гојковићева је рекла да је у циљу додатне афирмације Андрићевог дјела иницирала да се "један лични предмет уступи Музеј нобелове награде у Штокхолму, који је то са задовољвстом прихватио".

- Сљедеће године Медаковићева и ја посјетићемо Музеј и уручити налив перо чиме ће се у шведској јавности освјежити сјећање на Андрићево дјело и додатно обогатити изузетна колекција посвећена свим добитницима Нобелове награде - рекла је Гојковићева.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: