U srcu Toskane svečano otkriven spomenik Dostojevskom | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U srcu Toskane svečano otkriven spomenik Dostojevskom

Izvor: RTRS | Datum:15.12.2021.

U Toskani je održano svečano otkrivanje spomenika velikom ruskom piscu Fjodoru Dostojevskom u okviru obilježavanja 200. godišnjice od njegovog rođenja.


 

Izbor lokacije nije slučajan – pisac je proveo osam mjeseci upravo u tom u gradu, u kojem je završio čuveni roman Idiot.

- Veliki ruski pisac bio je očaran Italijom, a posebno prestonicom Toskane. Upravo je tu Dostojevski u januaru 1869. godine završio jedan od svojih najpoznatijih romana - Idiot, izjavio je ruski ambasador u Italiji Sergej Razov tokom ceremonije.

Autor spomenika je ruski vajar i član Ruske akademije umetnosti Ajdin Zejnalov.

Skulptura je poklonjena gradu prema kojem je Fjodor Mihajlovič Dostojevski osjećao duboko poštovanje, uz aktivnu podršku i posredovanje ambasade Rusije u Italiji i zahvaljujući zalaganju samog vajara, koji je cijeli projekat izveo o svom trošku.

Podsjetimo, 11. novembra 1821. godine rođen je Fjodor Mihajlovič Dostojevski – čuveni ruski pisac, filozof i publicista. Prema podacima UNESKO-a, Dostojevski je danas jedan od najčitanijih pisaca u svijetu, čija su djela prevedena na više od 170 jezika.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: