Emir Kusturica: Doba novih kraljeva | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Emir Kusturica: Doba novih kraljeva

Datum:15.04.2015.

Demokratija je u krizi, jer je to danas politički recept totalno nezavisan od kapitalizma.

Glavne ekonomske tokove sada dogovara političko podzemlje, potpuno otrgnuto od onih evropskih institucija, koje su, navodno, demokratske. Sve se, naime, rešava u kabinetima Angele Merkel ili Fransoe Olanda.

Zato je i moguće da Grčka, iako je „drug član“, u toj evropskoj skupštini može da peva samo dodolske pesme. Biće joj zbog toga zadato nešto što ne želi.

Pa, gde je onda tu demokratija?

Strazbur, ta skupština, služi isključivo da potvrdi ono što se veliki dogovore, a što im Amerkanci došapnu. Demokratija nije našla rešenje za izazove u koje je upao kapitalizam. To je sada neoliberalni monarhizam, to su poluprivatna većanja novih „kraljeva“ iz kojih izlaze presudne odluke.

A parlament?

Niti je odgovoran, niti određuje putanju razvoja, ili bilo čega drugog. A ovi što sede po tim skupštinskim salama, pojma nemaju šta su se ovi savremeni kraljevi podzemlja uopšte dogovorili. Imaju samo plate, dnevnice i privilegije.

Ali, eto, demokratiju nemaju.


Izvor: Novosti/IN4S portalKategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: