Himalajski lednici tope se velikom brzinom | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Himalajski lednici tope se velikom brzinom

Izvor: RTRS | Datum:22.12.2021.

Globalno zagrijavanje uzrokuje izuzetno brzo topljenje lednika na Himalajima, prema najnovijem istraživanju objavljenom u časopisu Scientific Reports.


 

Ti se lednici tope brže nego u bilo kojoj drugoj regiji zbog čega prijeti nestašica vode za dvije milijarde ljudi. U svijetu samo na Antarktiku i Arktiku postoji više leda nego na Himalajima.

- Otkrili smo da se led na Himalajima topi barem 10 puta brže od prosječne brzine zabilježene tokom proteklih vijekova - rekao je Džonatan Karivik, glavni autor naučnog rada i profesor na Univerzitetu u Lidsu.

Nestalo je čak 40 odsto površine himalajskih lednika, od čega dobar dio nakon sedamdesetih godina prošlog vijeka.

- Led se počeo topiti povećanom brzinom tek u zadnjih nekoliko desetina godina te se podudara s pojavom klimatskih promjena uzrokovanih ljudskom aktivnošću - rekao je Karivik.

Stanovnici planina i dolina rijeka Gang, Ind i Bramaputra, kao i mnogi drugi, vodom se snabdijevaju upravo iz ovih lednika.

Karivikov saradnik, koautor rada Sajmon Kuk sa Univerziteta u Dandiju, rekao je da ponestaje vremena za sprečavanje buduće katastrofe.

- Ovo je istraživanje samo još jedna potvrda da se klimatske promjene ubrzavaju te da će znatno uticati na čitave nacije i regije - rekao je.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: