NAJVEĆA ZAPLJENA HEROINA U HRVATSKOJ! Policija zaplijenila 220 kila heroina i 62 kila kokaina | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

NAJVEĆA ZAPLJENA HEROINA U HRVATSKOJ! Policija zaplijenila 220 kila heroina i 62 kila kokaina

Izvor: hercegovinapress | Datum:11.01.2022.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanske na današnjoj je press konferenciji obavijestiila kako su u dva međusobno nepovezana kriminalistička istraživanja zaplijenili 220 kilograma heroina i 62 kilograma kokaina. Prema procjenama, droga bi na tržištu postigla vrijednost od 17 miliona evra.

Više detalja su otkrili Dražen Rastović, načelnik Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a u Upravi kriminalističke policije MUP-a, Ivan Pavličević, načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, Zoran Tikvica, šef Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske i Pero Perić ispred Carinske uprave, šef Službe za mobilne jedinice Dubrovnik.

Radi se o najvećoj zaplijeni heroina ikada u Hrvatskoj koji je pronađen u Luci Ploče u kontejnerima s broda koji je stigao iz Iraka. Kokain je pronađen pretragom broda koji je krenuo iz kolumbijske luke i koji je prevozio rasuti teret.



Tikvica je naveo kako je akcija rezultat intenzivnog rada i saradnje Policijske uprave DN s carinskom upravom i ostalim institucijama, a sve kao nastavak operativne akcije u kojoj su u prvih šest mjeseci razbili dvije zločinačke organizacije i prijavili nekoliko osoba. Tom je prilikom zaplijenjeno ukupno 700 kila kokaina. Tikvica se osvrnuo na akcije koje su bile tema press konferencije.

„U prvom slučaju koji se odnosi na zapljenu heroina, 11. oktobra prošle godine je u Luci Ploče izvršena pretraga kontejnera s broda koji je došao iz Iraka. U tom se kontejneru nalazilo 80 olovnih ploča težine 250 do 300 kilograma od čega je u 40 tih olovnih kocki pronađeno ukupno 296 paketića droge,“ kazao je Tikvica, govoreći o heroinu.

Zapljena kokaina dogodila se 3. Decembra, a droga je pronađena pretragom broda koji je prevozio rasuti teret iz kolumbijske luke.



„Temeljem naloga je izvršena pretraga broda. Kako je prevozio rasuti teret, bazirali smo se na područje oko broda, tačnoje ispod broda. Tu su veliki doprinos dali ronioci. Po vrlo jakom jugu i gotovo nemogućim uslovima za rad izvršen je pregled podmorja broda. Tom prilikom su ronioci pronašli metalni predmet pričvršćen šarafima i magnetom kojeg su teškom mukom skinuli. U njemu su pronađena 54 paketa droge kokain,“ izjavio je Tikvica.

Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a u Upravi kriminalističke policije MUP-a, istaknuo je kako se radi o najvećoj zapljeni heroina ikada u Hrvatskoj.

„Prema metodologiji, procjenjuje se kako je ovom zapljenom heroina spašeno otprilike 110 ljudskih života. Radi se o drogi koja je bila namijenjen zapadnom europskom tržištu. Kad govorimo u zapljeni kokaina, na prvi pogled sve to izgleda zahrđalo u tom kontejneru, no kad se pogleda kako je izrađen i pričvršćen, s kojim su se problemima susreli kolege iz interventne, po izuzetno teškom vremenu, olujnom jugu na dubini od 16 metara… Uspjeli su skinuti metalni spremnik koji nije jednokratan. Radilo se o brodu za rasute terete preko 220 metara duljine i 30 metara širine. To je više nogometnih igrališta. Također, radi se o novom brodu u kolumbijskoj tihooceanskoj luci i po prvi put je bio u Pločama,“ istaknuo je Rastović.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: