Direktor Doma ''Rada Vranješević'' podnosi ostavku | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Direktor Doma ''Rada Vranješević'' podnosi ostavku

Izvor: RTRS | Datum:02.02.2022.

Direktor Doma "Rada Vranješević" Vladimir Kajkut rekao je danas da podnosi ostavku na tu funkciju, te da je o tome obavijestio ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića.

Ostavku će podnijeti tokom dana.

U Domu "Rada Vranješević" prijavljena su dva slučaja zlostavljanja maloljetnica.

Banjalučki Okružni sud odredio jednomjesečni pritvor portiru Doma čiji su inicijali A.K. iz Banjaluke, zbog sumnje da je obljubio trinaestogodišnju štićenicu ove ustanove.

Poslije toga Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka dostavljen je izvještaj protiv lica J.M, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo polna zloupotreba djeteta starijeg od petnaest godina. Nezvanično, riječ je o portiru, kojeg je prijavila sedamnaestogodišnja štićenica rukovodstvu Doma.

Govoreći o prvom slučaju, Kajkut je rekao da su 23. septembra 2020. godine saznali da je štićenica dobila pismo, zbog kojeg su posumnjali na zloupotrebu.

- Tog dana smo MUP-u podnijeli molbu za zaštitu - rekao je on.

Kajkut kaže da su 29. marta 2021. uputili drugu molbu za zaštitu maloljetne djece prema policiji i tužilaštvu, a vezano za poruke na telefonu sa Instagrama.

- 19. maja od Okružnog javnog tužilaštva poslali su naredbu o nesprovođenju istrage jer saopštavaju da to nije krivično djelo. Nakon toga smo imali treću prijavu za zloupotrebu gdje smo u decembru 2021. prijavili policijskim službenicima i tada smo sumnjali na jednog radnika - naveo je on.

Dodao je da je poslije tri prijave pokrenut disciplinski postupak protiv radnika.

- Saslušali smo ga i donijeli disciplinsku mjeru oduzimanje 20 odsto od plate tri mjeseca, jer je disciplinska komisija na osnovu izjava svjedoka smatrala da nema dokaza da je bilo seksualne i drugačije zloupotrebe djeteta - rekao je Kajkut.

Dodao je da se nakon disciplinske mjere radnik vratio na posao, a pritvoren je tek 28. januara.

- Sve dok nije završio u pritvoru, mi smo njega mogli suspendovati samo privremeno, podnosili smo prije toga dvije prijave. Mi kao ozbiljna ustanova moramo da se pridržavamo propisa - rekao je Kajkut.

Kako kaže, za drugi slučaj saznali su u januaru ove godine.

- Djevojčica je prijavila obljubu od strane drugog radnika i prijavili smo policijskim organima i disciplinski postupak je pokrenut 17. januara, odnosno isti taj dan i taj slučaj je trenutno u fazi disciplinskog postupka. Radnik je angažovao advokata i tražili su odgađanje rasprave za 4. februar - rekao je Kajkut.

Dodao je da disciplinska komisija ima rok od osam dana da donese odluku u ovom postupku, te da policija nije tražila od Doma izuzeće eventualnih dokaza.

- Ne znamo gdje je zakazalo, jer je od prve prijave tužilaštvu prošlo godinu i po, a od drugog 40 dana - rekao je Kajkut.

On je naveo i da su više puta apelovali na Centar za socijalni rad da zbrinjavanje u Domu šteti djevojčici čiji je slučaj prijavljen u decembru 2019. jer boravak u Domu podstiče stalnu retraumatizaciju, te da su predlagali hitnu promjenu socijalne zaštite.

- Mi želimo da, prema Konvenciji o zaštiti djeteta UN-a, zaštitimo svih 110 štićenika Doma - istakao je Kajkut.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: