Obavezno ažuriranje podataka u registru gazdinstava | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Obavezno ažuriranje podataka u registru gazdinstava

Izvor: RTRS | Datum:03.02.2022.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske podsjeća poljoprivrednike na obavezu ažuriranja podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava i Registru korisnika podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivrede i sela, što je jedan od uslova za ostvarivanje prava na korištenje novčanih podsticaja.
 

 Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2022. godinu stupio je na snagu u ponedjeljak, 31. januara, dok se pravilnik o kapitalnim investicijama očekuje u skorije vrijeme, te apelujemo na ažuriranje podataka u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF-u/ - saopšteno je iz Ministarstva.

U saopštenju se napominje da poljoprivredna gazdinstva koja u momentu podnošenja prijave na javni poziv za kapitalne investicije u poljoprivrednoj proizvodnji za ovu godinu nisu izvršila redovno godišnje ažuriranje podataka, neće moći ostvariti pravo na podsticaje.

Nosioci porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, kako se navodi, obavezni su da Poreskoj upravi Republike Srpske prijave obavezu doprinosa, te izmire obaveze po osnovu naknade za protivgradnu zaštitu za 2021. godinu.

- S obzirom na stanje u vezi sa epidemijom izazvanom virusom korona apelujemo na poljoprivrednike da, poštujući sve epidemiološke mjere, na vrijeme izvrše svoje obaveze, kako se pred sami istek roka ne bi stvarale gužve, te kako bi podsticaji mogli da budu blagovremeno obračunati - navode iz Ministarstva.

U saopštenju se napominje da poljoprivredna gazdinstva upisana u Registar gazdinstava svake godine, od 1. januara do 15. maja, obavezno prijavljuju nadležnoj organizacionoj jedinici APIF-a podatke o načinu korištenja registrovanog zemljišnog posjeda, odnosno o zasijanim, zasađenim poljoprivrednim kulturama na registrovanom poljoprivrednom zemljištu i vrstama i trenutnom brojnom stanju stočnog fonda.

- Ovo propisuje uredba o upisu u Registar, a upis i vođenje registra obavlja APIF. Upis u Registar gazdinstava ili u Registar korisnika dobrovoljan je i besplatan - navode iz Ministarstva.

Porodično gazdinstvo upisuje se u Registar gazdinstava kao komercijalno ili kao nekomercijalno.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: