Si Đinping obećao bezbjedne i spektakularne Olimpijske igre u Pekingu (VIDEO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Si Đinping obećao bezbjedne i spektakularne Olimpijske igre u Pekingu (VIDEO)

Izvor: RTRS | Datum:03.02.2022.

Zimske olimpijske igre u Pekingu, koje se sutra zvanično otvaraju, biće dobro organizovane, bezbjedne i spektakularne, izjavio je danas kineski predsjednik Si Đinping.


 

On je putem kratke video poruke, u obraćanju učesnicima sjednice Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Pekingu, rekao da je Kina imala aktivnu ulogu u tom olimpijskom pokretu od organizovanja ljetnih Olimpijskih igara 2008. godine, prenosi agencija Rojters.

Predsjednik Si je dodao i da je za ove zimske igre, kao što je obećano, Kina animirala oko 300 miliona Kineza da se uključe u zimske sportove.

- Od olimpijskog slogana “Jedan svijet - jedan san“ iz 2008. godine do slogana “Zajedno za zajedničku budućnost“ za 2022. godinu, Kina je aktivno učestvovala u olimpijskom pokretu i dosledno se zalagala za olimpijski duh - izjavio je Si.

On je naglasio da će se Zimske olimpijske igre otvoriti sutra uveče i da “svijet okreće oči ka Kini“.

- Kina ja spremna. Daćemo sve od sebe da svijetu pružimo dobro organizovane, bezbjedne i spektakularne Igre - poručio je kineski predsjednik.

Kineska prestonica će tako postati prvi grad u svijetu koji će biti domaćin i ljetnih i zimskih Olimpijskih igara, iako su pripreme, kako navodi Rojters, pogođene diplomatskim bojkotom i pandemijom korona virusa.

Naime, Sjedinjene Države, Britanija i neke druge savezničke zemlje organizovale su diplomatski bojkot Igara zbog navodnog kršenja ljudskih prava u Kini.

Grupe za ljudska prava su u više navrata kritikovale MOK što je za domaćina Igara izabrao Kinu, dok je predsjednik MOK-a Tomas Bah branio izbor organizacije za Olimpijske igre 2022. godine, navodeći da MOK nije političko tijelo niti je njegov mandat da utiče na zakone u suverenim državama.

On je danas izjavio da je tokom dvije godine uoči održavanja Igara u Pekingu video da se na “horizontu pomaljaju tamni oblaci rastuće politizacije sporta“, kao i da se se “u umovima nekih ljudi“ ponovo bude “duhovi bojkota iz prošlosti“.

Takođe je ukazao na velike komercijalne mogućnosti koje su stvorile ove Igre, koje će, prema njegovom mišljenju, transformisati globalnu industriju zimskih sportova.

- Danas možemo reći da je Kina zemlja zimskih sportova. Zbog toga će Peking 2022. biti početak nove ere za globalne zimske sportove - izjavio je Bah.

On je procijenio da će kineska industrija zimskih sportova vrijediti oko 150 milijardi dolara do 2025. godine, od čega će, kako navodi, imati koristi industrija zimskih sportova širom svijeta.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: