Održano 9. Hercegovačko veče u Subotici – Gradonačelnik Ćurić pozdravio napore Hercegovaca u Srbiji da očuvaju vezu sa svojom postojbinom | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Održano 9. Hercegovačko veče u Subotici – Gradonačelnik Ćurić pozdravio napore Hercegovaca u Srbiji da očuvaju vezu sa svojom postojbinom

Izvor: Radio Trebinje | Datum:07.02.2022.

U Subotici je  održano deveto po redu Hercegovačko veče u organizaciji Zavičajnog udruženja Hercegovina. Ova tradicionalna manifestacija okupila je veliki broj učesnika i gostiju iz Istočne Hercegovine koje je u ime Grada Subotice i gradonačelnika Stevana Bakića pozdravio član Gradskog vijeća zadužen za oblast privrede Srđan Samardžić, ističući da će zavičajna udruženja i ovakvi skupovi organizovani sa ciljem da se očuva tradicija i njeguje kultura zavičaja i ubuduće imati podršku subotičke lokalne samouprave.

Skupu u Subotici prisustvovao je i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić. Uputivši pozdravne riječi Hercegovcima, Ćurić je rekao da cijeni to što se Hercegovci u Vojvodini već godinama na ovaj način okupljaju u nastojanju da sačuvaju vezu sa svojom postojbinom, našom tradicijom i običajima.

„Vidi se da ste tokom proteklih godina napravili veliki pomak u ostvarivanju vaših ciljeva da radite na očuvanju svojih zavičajnih vrijednosti – običaja, igara i pjesama, starih zanata i naše tradicije, ali posebno važno – jezika i pisma, vjere i kulture, visokih moralnih vrijednosti što nas je oduvijek činilo posebnim, prepoznatljivim i uvaženim, ma gdje se nalazili. Znamo koja ljubav za rodnom grudom, za postojbinom iza toga stoji,“ rekao je gradonačelnik Ćurić.

Ćurić je dodao da Hercegovina podržava aktivnosti koje provodi Zavičajno udruženje u Subotici.

„Hercegovina zdušno podržava vaše nastojanje da među svojim članovima širite duh solidarnosti, povjerenja, humanosti, ljubav i patriotizam prema Hercegovini. To ste dokazali nizom akcija širom Hercegovine. Nama je jednako važno da budete ovdje naši ambasadori u punom smislu te riječi. Tako se jača, čuva i štiti Hercegovina,“ istakao je gradonačelnik Trebinja, pozivajući sve Hercegovce u Srbiji, a posebno one mlade, da posjete zavičaj i „osjete miris i ukus Hercegovine, gostoprimstvo svoje zavičajne braće te da steknu nove prijatelje“.

U okviru tradicionalnog okupljanja Hercegovaca, potomaka i prijatelja Hercegovine, priređen je i prigodan kulturno-zabavni program u kome su učestvovali pjesnik Blagoje Baković, guslar Slavko Jeknić, glumac Jovan Jovanović, Pjevačka horska grupa „Mironosice“, KUD Mladost, vokalna solistkinja Nina Stanković i „Bole bend“.

Zavičajno udruženje „Hercegovina“ osnovano je 2014. godine i od tada, obilježavajući važne datume, ovo udruženje svake godine okuplja veliki broj članova – Hercegovaca koji žive u Srbiji, kao i brojne goste iz Hercegovine.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: