Vlada RS i Grad Trebinje nastavljaju sa programom stambenog zbrinjavanja boračkih kategorija | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Vlada RS i Grad Trebinje nastavljaju sa programom stambenog zbrinjavanja boračkih kategorija

Izvor: Radio Trebinje | Datum:08.02.2022.

Grad Trebinje uputio je Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS kompletnu dokumentaciju za 33 rješenja za nepovratna novčana sredstva i stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida Odbrambeno-otadžbinskog rata RS, rekao je za Radio Trebinje Miodrag Novokmet, načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Trebinja.

Novokmet je istakao da je, u skladu sa javnim pozivom resornog ministarstva, koji je raspisan 2019. godine, Odjeljenje za boračko-invalidsku zaštitu grada Trebinja zaprimilo 113 zahtjeva, od toga 78 zahtjeva za dodjelu nepovratnih novčanih sredstava i 35 zahtjeva za dodjelu stambene jedinice.

„Grad Trebinje je formirao komisiju koja je obišla sve stambene jedinice i na osnovu prijedloga komisije, Odjeljenje za boračko-invalidsku zaštitu grada Trebinja je donijelo 21 rješenje za priznavanje prava na stambeno zbrinjavanje dodjelom nepovratnih novčanih sredstava i 12 rješenja za dodjelu stambenih jedinica ovih kategorija. Na osnovu ovih rješenja urađena je lista stambenog zbrinjavanja koja podliježe reviziji i na koju mora dati saglasnost Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS, kako bi se pristupilo realizaciji donesenih rješenja“, naveo je načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Trebinja.

On je kazao da je proces duže trajao iz administrativnih razloga, jer je komisija bila u obavezi da zaprimi posjedovne listove i zemljišno-knjižne izvatke za sve stambene jedinice koje su imala lica - podnosici zahtjeva, a koji su konkurisali na ovaj javni poziv.

„Razlog zbog kojeg ima još stambeno nezbrinutih iz ovih kategorija je migracija i promjena mjesne nadležnosti, što nam ne dozvoljava završetak ovog procesa“, rekao je Novokmet.

On je podsjetio da su Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS i Grad Trebinje u prethodnom periodu aktivno radili na stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije.

 „U saradnji ove dvije institucije, do sada je za ove kategorije stanovništva izgrađeno 112 stambenih jedinica i dodijeljeno 508.371 KM nepovratnih novčanih sredstava za adaptaciju stambenih objekata“, istakao je za Radio Trebinje Miodrag Novokmet.

On je dodao da Grad Trebinje, u posljednje tri godine, raspisuje javni poziv za adaptaciju stambenih jedinica roditeljima poginulih boraca.

„Za 2020/21. godinu izdvojena su novčana sredstva u ukupnom iznosu od 220.000 KM, a u budžetu za ovu godinu planirano je 100.000 KM“, zaključio je načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Trebinja.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: