Novi detalji incidenta između nastavnika i učenika u bilećkoj OŠ ''Sveti Sava'' | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Novi detalji incidenta između nastavnika i učenika u bilećkoj OŠ ''Sveti Sava''

Izvor: Hercegovina press | Datum:08.02.2022.

Prema riječima direktorice škole Ljudmile Milošević u oktobru prošle godine između učenika i nastavnika dogodio se konflikt na času, nakon čega je ona pokrenula disciplinski postupak, koji je, zatim, obustavio Školski odbor, nakon što je nastavnik uložio prigovor.

– Škola je uradila sve po zakonu – kratko je za “Glas” rekla Miloševićeva, ne želeći iznositi detalje o incidentu.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS naveli su da su zaprimili predstavku roditelja kojom izražava žalbu na postupanje nastavnika u pomenutoj školi, a dopis je na njihovu adresu poslala i škola.

– Zatražili smo od Republičkog pedagoškog zavoda i prosvjetne inspekcije da provjeri navode i preduzme odgovarajuće mjere te o svemu obavijeste ministarstvo – naveli su u Ministarstvu porosvjete.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović rekao je da će ukoliko bude utvrđena odgovornost i propusti u radu nastavnika i uprave škole uslijediti i novčane kazne.

Roditelj djeteta i nastavnik o ovom događaju imaju različite priče. Otac dječaka Mirko Vučković kazao je “Glasu” da je njegov sin bio odlikaš sve do šestog razreda te da od tada traju problemi sa nastavnikom Brankom Babićem, koji mu predaje tehničko i informatiku.

– Imamo i nalaz i mišljenje psihijatra u kojem je navedeno da dijete gubi volju za školom i ima poseban strah od tog časa. Sve je kulminiralo na času u oktobru kada ga je nastavnik prozvao da odgovara i tražio mu radni list, sin ga nije imao i nastavnik mu je rekao da sjedne i dao mu jedinicu – priča Vučković. Dodaje da se njegovom sinu tada narugao jedan drug kojem je on uzvratio psovkom.

– Nastavnik je to shvatio kao da je njemu upućena psovka i rekao mu da izađe napolje. Dijete se opravdavalo da je reklo drugu, nastavnik je prišao i uhvatio ga s dvije ruke i davio ga – kazao je Vučković. Dodao je da je sve prijavio policiji te da je devet od 11 učenika potvrdilo priču njegovog sina. Ističe da je od škole očekivao da će sve ovo riješiti u tišini i da će svako odgovarati za ono što je učinio.

– Mom sinu je sniženo vladanje, prvi put, a disciplinski postupak protiv nastavnika je prekinut i on i danas predaje. Tražio sam da moj sin ne ide na časove kod njega i da polaže na kraju razreda. Da ga je samo povukao za uvo, ne bih rekao ništa – rekao je Vučković.

Nastavnik Babić ističe da ništa od navedenog nije tačno.

– Škola i Školski odbor su radili po zakonu i utvrdili da nisam učinio nikakav prekršaj i da je izjava roditelja gnusna laž. Za 42 godine staža nikada nisam doživio uvredu od učenika. Ovaj učenik mi je zbog slabe ocjene kazao “popuši mi k****”, nakon čega sam ga uputio pedagogu. Zauzeo je borbeni stav prema meni i bio sam prinuđen odbiti ga od sebe, ali ne na način kako to roditelj izjavljuje – rekao je Babić. Kazao je da, kao roditelj, savjetuje Vučkoviću da se pozabavi vaspitanjem svog djeteta i da ne pravi ovakav rijaliti, jer su “djeca ogledalo svojih roditelja”.

Uvrede


Mirko Vučković je ispričao da je o verbalnim uvredama koje je, kako kaže nastavnik upućivao njegovom sinu obavijestio razrednog starješinu.

– Verbalno ga je omalovažavao i vrijeđao. Razrednik me pozvao i kazao da se neće ponoviti, a ponavlja se iz godine u godinu – tvrdi Vučković.

Glas Srpske


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: