HET planira realizaciju nekoliko važnih projekata u Bileći | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

HET planira realizaciju nekoliko važnih projekata u Bileći

Izvor: Herceg RTV | Datum:09.02.2022.

Zahvaljujući investicijama Zavisnog preduzeća "Hidroelektrane na Trebišnjici" Opština Bileća uskoro će biti jedno od većih gradilišta u Republici Srpskoj, a u ovoj godini planirana je realizacija nekoliko važnih projekata, istakao je Danilo Ilić Rukovodilac investicija HET-a.


"Planirali smo da realizujemo nekoliko projekata za koje smo smatrali da su značajni za Bileću, prije svega zbog  lokalnog stanovništva u periodu gradnje, a i poslije toga" istakao je Danilo Ilić.

Takođe je dodao, da u ovoj centralnoj hercegovačkoj opštini predstoje radovi iz Hidroelektrane "Dabar", koji su na području Bileće, a pripadaju još većem projektu "Gornji horizonti".

Danilo Ilić je podsjetio da se radi betonska obloga oko 10. kilometara tunela Fatničko polje-akumulacija Bileća, treća faza, a vrijednost projekta je 33.8 miliona KM, čime će se steći preduslovi za izgradnju nove HE "Bileća", koju HET planira da gradi u ovoj opštini, u nastavku projekta "Gornji horizonti".Prethodnih godina realizovali smo nekoliko energetskih projekata iz sastava "Gornji horizonti" na području ove opštine.Izgrađen je kanal kroz Fatničko polje, tunel od Fatničkog polja do Bilećkog jezera, vrijednosti oko 10. miliona KM, a probijen je i tunel za odvod vode iz Bilećkog polja, čime su spriječene eventualne poplave, napomenuo je Danilo Ilić.

Napomenuo je da će HET u centru Bileće rekonstruisati zgradu koja pripada budućem pogonu HE "Bileća" poznatu kao stara zgrada opštine, koja je otkupljena od opštinske uprave.

"Čim vremenski uslovi dozvole, ove godine počećemo rekonstrukciju pomenute zgrade u tri faze-rekonstrukciju krova, fasade i otvora, i okolno uređenje.Uradili smo idejni projekat, a aspekt smo stavili na vraćanje starog izgleda zgrade, koji bi se uklopio u postojeću arhitekturu Bileće, naglasio je Danilo Ilić.

Obnavljanjem te zgrade, uz ostale projekte i zajednički parking sa obližnjom osnovnom školom Bileća će dobiti lijepo uređen dio urbane zone.Rukovodilac investicija HET-a najavio je da ovo preduzeće kreće i sa projektom rekonstrukcije vodovoda u Bileći, za šta se planira ulaganje od oko dva miliona KM.Vodovod u Bileći je u lošem stanju, i ima oko 70. posto gubitaka vode na mreži, a u takvim uslovima nemoguće je funkcionisanje ovog preduzeća, i odlučili smo da počnemo izradu projektne dokumentacije za njegovu rekonstrukciju, pojasnio je Danilo Ilić.

HET pokušava i tehnički da pomogne lokalnom vodovodnom preduzeću, kako bi se utvrdilo gdje su najveći gubici vode, i to će biti prioritet tokom predstojeće rekonstrukcije.Radiće se i rekonstrukcija dijela vodovoda "Vrijeka-Pađeni", dionice kroz Fatničko polje, vrijednosti od oko 400.hiljada KM, što je kako je naglašeno značajno ne samo za lokalno građevinsko naselje, već i za već i za sigurno snabdijevanje vodom poljoprivrednika u ljetnom periodu, i za sva okolna sela, jer je cjevovod star oko 40. godina i kvarovi su česti.

HET kao društveno-odgovorno preduzeće, prepoznatljivo po tome što na razna načine pomaže lokalne zajednice u kojima posluje, planira i u narednom periodu izradu drugih projektnih rješenja za Bileću, kako bi se pomogao njen razvoj, a na osnovu kojih bi se mogli planirati i realizovati i drugi značajni projekti.zapošljavanja


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: