Godišnji pomen i sjećanje na Vladiku Atanasija | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Godišnji pomen i sjećanje na Vladiku Atanasija

Izvor: Eparhija ZHiP | Datum:14.02.2022.

Povodom godišnjice upokojenja umirovljenog Episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija, Eparhija zahumsko-herecgovačka i primorska, u dane pred sami godišnji parastos, prirediće trodnevne susrete poštovalaca njegovog lika i djela. Godišnji parastos i sveta Liturgija biće služeni u trebinjskom Sabornom hramu, na Zadušnice, 26. februara 2022. godine. Prije toga, počevši od srijede, 23. februara, do petka 25. februara, u Kulturnom centru Trebinje, biće upriličen niz predavanja i okruglih stolova, kojima će prethoditi otvaranje izložbe fotografija iz života Vladike Atanasija, pod nazivom Tvoje od Tvojih.  Autor izložbe je tvrdoški jeromonah Teofil (Petrović).

Sa namjerom da se, kroz lična svjedočanstva o bogoslovskom i pastirskom radu, rasvijetli i sačuva sjećanje i naročita povezanost blaženopočivšeg Episkopa sa geografskim ali i duhovnim prostorima koji su oblikovali njegovu misao i shvatanje hrišćanskog života, pomenuti razgovori tematski će se bazirati na vezama Vladike Atanasija sa Svetom Gorom, ranohrišćanskim svetinjama Male Azije, Svetom Zemljom, Kosovom i Metohijom i samom Hercegovinom. 



 
Pozivajući vas da učestvujete u Bogosluženjima i prisustvujete svim drugim sadržajima obilježavanja ove godišnjice, upućujemo vas na njen detaljan program:


• SRIJEDA, 23. februar
 
18.30 – Galerija Kulturnog centra Trebinje:
Otvaranje izložbe fotografija episkopa Atanasija Jevtića Tvoje od Tvojih
Autor: Jeromonah Teofil Petrović
 
19.00 – Pozorišna sala Kulturnog centra Trebinje:
Razgovor na temu:  Vladika Atanasije u Hercegovini
Učesnici: Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, Episkop diseldorfski i nemački Grigorije, Episkop slavonski Jovan, Iguman hilandarski Metodije
Moderator: Iguman žitomislićki Danilo
 
 
• ČETVRTAK, 24. februar
 
19.00 – Pozorišna sala Kulturnog centra Trebinje:
Razgovor na temu:  Vladika Atanasije i Kosovo i Metohija
Učesnici: Iguman dečanski Sava, Protojerej-stavrofor Radivoje Panić, Prof. Dr Miloš Ković, Mr Živojin Rakočević
Moderator: Andrej Jeftić
 
 
• PETAK, 25. februar
 
19.00 – Pozorišna sala Kulturnog centra Trebinje:
Razgovor na temu:  Vladika Atanasije i Sveta Gora i Sveta Zemlja
Učesnici: Episkop braničevski Ignatije, Arhiepiskop katarski Makarije, Episkop zapadnoamerički Maksim,  Protojerej Emanuil Saris
Moderator: Protojerej Gajo Gajić
 
 
• SUBOTA,26.februar
 
8.30 – Saborni hram Svetog Preobraženja u Trebinju


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: