U Trebinju danas obilježen Dan boraca Vojske RS | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Trebinju danas obilježen Dan boraca Vojske RS

Izvor: Radio Trebinje | Datum:14.02.2022.

U Trebinju je danas obilježen Dan boraca Vojske RS i 218 godina od Prvog srpskog ustanka.

Na Spomenik braniocima Trebinja položeno je cvijeće, a u Spomen sobi služen parastos poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je, čestitajući Dan boraca, istakao da je Grad Trebinje svim borcima stoji na usluzi te da se iz budžeta, za ove kategorije, u posljednjih pet godina izdvaja najviše sredstava do sada.

„Naš cilj je da se i u narednom periodu izdvaja možda i još više. Ne možemo da budemo zadovoljni sa situacijom da ima još djece poginulih boraca koji nisu zaposleni, ali evo sada analiziramo koliko je ovih porodica zbrinuto, u ovom, a koliko u prethodnom periodu. Naše nadležno odjeljenje zajedno sa Boračkom organizacijom, nadležnim ministarstvom prave spiskove za rješavanje stambenog pitanja za 13 porodica poginulih boraca i tri porodice ratnih vojnih invalida, kao i za rješavanje novčane nadoknade za 21 porodicu. Grad Trebinje će pružiti punu podršku“, naveo je Ćurić.

Pero Vukalović, predsjednik Predsjedništva Gradske boračke organizacije Trebinje je rekao da je Hercegovina bila najstabilnija regija u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

„Linije koje smo držali, skoro da se nisu pomjerale, a stigli smo i da pomognemo na svim regijama, stizali smo do Glamoča, Olova, Treskavice, Konjica. Svugdje gdje smo mogli mi smo pomogli. I danas, gdje god da odemo, priznati smo, na neki način“, dodao je Vukalović.

Ističe da je i dalje težak položaj boraca i da se trude da poprave njihov status.

„Ima oko 400 nezaposlenih saboraca, ali od tih 400 možda 90 može da radi.To su ljudi pred penzijom, neki ostvaruju tu minimalnu penziju od koje ne mogu da žive. Sada pokušavamo da obezbijedimo veći borački dodatak za te kategorije, da im olakšamo koliko-toliko, ali i to teško ide“, naveo je Vukalović.

Prokomentarisao je i aktuelna dešavanja u Bužimu rekavši da ne očekuje ništa dobro sa te strane.

„To je za očekivati. Ne iznenađuje me ništa od njih“, rekao je Vukalović.

Cvijeće na Spomenik braniocima Trebinja od 1991-1995. godine su položile delegacije Boračke organizacije, Grada Trebinja, Udruženja djece poginulih boraca „Nasljeđe“, te gradskih odbora Socijalističe partije i Ujedinjene Srpske.  


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: