POMOĆ SRBIJE I SRPSKE OHRABRUJE SRBE DA TRAJU U MOSTARU | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

POMOĆ SRBIJE I SRPSKE OHRABRUJE SRBE DA TRAJU U MOSTARU

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:15.02.2022.

Predsjednik Udruženja "Koordinacija Srba Mostar" Dušan Golo izjavio je nakon sastanka sa predsjednikom Vlade Srbije Anom Brnabić u Beogradu da je pomoć koju Srbija i Republika Srpska pružaju maloj srpskoj zajednici u tom gradu za njih ohrabrenje da tamo žive i traju.

Golo je zahvalio Brnabićevoj za današnji prijem i naglasio da je dogovorena pomoć za određene projekte, prije svega, u asfaltiranju ulica u naseljima gdje žive Srbi, u uvođenju rasvjete, kao i finansiranje manifestacija kojim se čuva kulturni identitet Srba u Mostaru poput "Šantićevih večeri poezije".

On je naveo da je bilo riječi i o socijalnim pitanjima kao i ulaganju u obrazovni sistem, odnosno Školu informacionih tehnologija, te školu u kojoj se uče srpski jezik, istorija i kultura srpskog naroda.

– I to pokušavamo finansirati kako ne bi došlo do gašenja – rekao je Golo.

On je podsjetio da je prije dvadesetak dana u Banjaluci potpisao ugovor za finansiranje opremanja tri društvena doma u Mostaru.

– Inače, ja to uopšte ne dijelim. Ne pravim razliku između Srbije i Republike Srpske. Mislim da ništa u Mostaru ne bi dobili da nije bilo Republike Srpske i Srbije – izjavio je Golo novinarima iz Srpske u Beogradu.

On je naglasio da svaka vrsta podrške, posebno one političke za Srbe koji su manjinska zajednica u Mostaru, znači mnogo i ukazao da Statut grada Srbima daje da uživaju sva prava kao i druga dva naroda, ali da, nažalost, u praksi to nije tako.

– Imamo autentičnog predstavnika, izabran je sa naše liste i njegov glas je u određenim slučajevima odlučujući i tu poziciju kao narod treba koristiti, ali kažem uz podršku visoke politike. Bez visoke politike mi smo nemoćni da se izborimo za svoja prava. Ako uspijemo obezbijediti podršku /predsjednika Srbije Aleksandra/ Vučića i /srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada/ Dodika mislimo da će ta podrška biti puno bolja – rekao je Golo.

On je naveo da je prema popisu iz 2013. godine u Mostaru živjelo 4.505 Srba, te da je sada taj broj manji.

– Radili smo socijalnu kartu grada Mostara prošle godine. Ima određen broj ljudi koji je napustio grad, živi uglavnom staračka populacija, biologija čini svoje, ali opet ništa to ne znači ako su na snazi ovaj Izborni zakon i Statut. Taman da imate i jednog Srbina, on ima sva prava kao i druga dva naroda – rekao je Golo.

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa predstavnicima Udruženja "Koordinacija Srba Mostar" o zajedničkim projektima, te istakla da je za nju od izuzetnog značaja da ima stalnu komunikaciju sa predstavnicima Srba iz regiona.

Na sastanku je bilo riječi i o nedavnoj donaciji materijala za testiranje na virus korona Mostaru, koja će pomoći svim stanovnicima tog grada.

Brnabićeva je naglasila da će Srbija, u mjeri u kojoj može, nastaviti da podržava projekte koji se sprovode u Mostaru, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Sagovornici su Brnabićevoj prenijeli da su pomoć i podrška koju Srbi u Mostaru dobijaju iz Srbije dragocjeni, te da se nadaju da će biti još veći.

Gosti iz Mostara istakli su i odličnu saradnju koju imaju sa Konzulatom Srbije u tom gradu.

Srbi u Mostaru, naveli su oni, imaju sve preduslove da budu ravnopravni sa druga dva naroda i, u tom smislu, spremni su za saradnju na svakom polju - političkom, ekonomskom i kulturnom.

Saradnja sa Mostarom intenzivirana je nakon posjete Brnabićeve gradu na Neretvi 4. oktobra prošle godine, kada se sastala sa predstavnicima srpske zajednice i gradonačelnikom Mostara, te pohodila manastir Žitomislić.

SRNA


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: