Lambeta: Nakon 12 godina Bolnica Trebinje ponovo posluje pozitivno | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Lambeta: Nakon 12 godina Bolnica Trebinje ponovo posluje pozitivno

Izvor: Radio Trebinje | Datum:15.02.2022.

U Bolnici Trebinje danas je održana konferencija za novinare na kojoj se govorilo o radu ove zdravstvene ustanove u prethodnoj godini.

Prema riječima Nedeljka Lambete, v.d. direktora trebinjske Bolnice, godina iza nas je bila teška, ali nakon 12 godina ponovo je zabilježen pozitivan finansijski izvještaj, a opravdan je ugovor zdravstvenog osiguranja koji je najveći u istoriji ove ustanove.

„To je veliki uspjeh za bolnicu, pogotovo u vremenu pandemije korona virusa. Naši doktori na kovidu i medicinsko osoblje je dalo sve od sebe, nisu izlazili iz skafandera dvije godine i mi im dugujemo veliku zahvalnost. Svima, na čelu sa dr Radom Aleksić, načelnikom Kovid odjeljenja“, priča Lambeta.

Osvrnuvši se na statistiku, Lambeta je kazao da je u 2021. godini Služba za radiologiju imala 13.500 usluga od čega CT 3.470, a ultrazvuk preko 6.000 usluga.

„Laboratorija je zabilježila 55.979 pacijenata, 133.417 uzoraka, 758.939 analiza“, objašnjava Lambeta iz razloga što Dom zdravlja Trebinje nema na primarnom nivou ni laboratoriju ni radiologoju, pa sav teret pada na trebinjsku Bolnicu koja zbog toga bilježi i dosta veće troškove.

Dodaje da je operativnih zahvata bilo 5.156, što je veliki rezultat s obzirom da je Bolnica Trebinje bila u kovid režimu. Najavio je novine na ginekologiji ali i u ostalim odjeljenjima, a sve u cilju poboljšanja usluga na zadovoljstvo pacijenata.

Mart i april je cijeli bio u kovid režimu, u ta dva mjeseca, preko 100 pacijenata se liječilo u ovoj ustanovi.

Parking ispred Bolnice Trebinje je u vlasništvu HET-a

Na novinarsko pitanje o parkingu ispred bolnice koji je duži niz godina veliki problem, Lambeta je kazao da se nada rješenju, ali je to zemljište HET-a i ova zdravstvena ustanova nema ovlašćenja da bilo šta radi na tom pitanju.

Lambeta je dodao i da je dnevna bolnica, između ostalog, jedna od pozitivnih stvari koja je pomogla u radu prošle godine, a podsjetio je na mnoge donacije i nabavke u prethodnoj godini.

Ono što je važno istaći da je resorno ministarstvo zaslužno za povećanje plata medicinskim radnicima, a menadžment Bolnice je krajem godine odlučio da srednje medicinskom kadru poveća plate s obzirom da je trebinjska Bolnica imala najniže koeficijente u RS.

„U planu je da se ove godine i plate doktorima povećaju a vidjećemo da li će to biti realizovano u prvom ili drugom kvartalu,“,kaže Lambeta, naglasivši da je Grad Trebinje prva lokalna zajednica koja je nagradila radnike u kovid odjeljenju novčanim sredstvima.

On je u nizu informacija, istakao da je po prvi put u trebinjskoj Bolnici urađeno osam operacija koljena.

„Plan je da ovo postane regionalni centar, da naši sugrađani ne čekaju u redu u drugim gradovima. Biće poteškoća, ali radimo na tome“, zaključio je Lambeta.

Nova Bolnica: Neophodan dodatni kadar

„Kada je riječ o novoj bolnici, ona ne može da funkcioniše bez dodatnog i kvalitetnog kadra“, kaže dr Aleksandar Radanović, specijalista interne medicine.

„Mi smo sad u situaciji da nam nedostaje i srednje medicinski kadar, jer sve što je bilo dostupno je u bolnici već godinu i po dana. Imamo veliki broj kolega koji su na specijalizaciji ali imamo u planu nove specijalizacije i za postojeću i za novu bolnicu“, kaže dr Radanović.

Pomoćnik direktora za nemedicinska pitanja Predrag Vreća je podsjetio da i pored postojećih pozitivnih stvari ima i zaostalih problema, ali da u narednom periodu kvalitetan rad i trud ukoliko se nastavi u kontinuitetu će dovesti do dobrih rezultata.

„Na neke stvari možemo uticati, na neke ne. Nadam se da će biti još bolji rezultati u svakom smislu i da je ovo samo jedan dobar početak. Ono što je bitno naglasiti da našim doktorima i medicinskom osoblju je važan human odnos prema pacijentima i želja da se sugrađaninu pomogne“, kaže Vreća.

Na kraju konferencije za novinare, Dušanka Zečević, glavna sestra Bolnice Trebinje se zahvalila kolegama na istajnosti u protekle dvije godine.

„Naravno da nije ništa idealno, ali smo prošli izuzetno teške trenutke, vidjeli užasne stvari u toku pandemije i ovo je za sve nas veliki teret. Pa nam nije lako kada čitamo negativne komentare na portalima, koji pišu ljudi iz svojih toplih domova. Koliko god bilo kome izgleda lako sa strane, mi smo užasno teške momente prolazili i zato ogromno hvala svim svojim kolegama uz želju da prođe ova pandemija i da se nikada više ne ponovi“, kazala je Zečević. 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: